In Brussel zat de coalitievorming langs Nederlandstalige kant volledig vast. Door een veto van Vooruit tegen Team Fouad Ahidar werd het lastig om met drie partijen een regering te vormen. Nu is Vooruit echter bereid om te praten over samenwerking met Ahidar, zegt Brussels staatssecretaris Ans Persoons (Vooruit).
Wat voorafging: Vooruit stelde een veto tegenover Ahidar, die uit de partij was gestapt.
- Fouad Ahidar ging weg bij Vooruit omdat hij zich niet langer kon vinden in een aantal standpunten, met name rond onverdoofd slachten. Ook de affaire rond de uitspraken van Conner Rousseau (Vooruit) speelde mee. Ahidar richtte zijn eigen partij op en haalde 3 zetels binnen. Vooruit beschuldigde Ahidar ervan een persoonlijke negatieve campagne gevoerd te hebben.
- Team Fouad Ahidar is nodig als de Nederlandstalige kant met drie partijen een coalitie wil vormen, met Groen, Vooruit en Ahidar. Formateur Elke Van den Brandt (Groen) bekijkt ook een optie met vier partijen: Groen, Vooruit, Open Vld en cd&v. Maar bij cd&v vindt men dat niet de juiste keuze. De vierde partij zou geen minister of staatssecretaris mogen leveren, waardoor de christendemocraten niet zwaar genoeg kunnen wegen op het beleid.
- Van den Brandt werd door cd&v maar ook door MR-formateur David Leisterh aangespoord verder te werken. Leisterh heeft, na wat toegevingen, zijn coalitie langs Franstalige zijde rond. Daar voeren MR, Les Engagés en PS nu inhoudelijke gesprekken.
In het nieuws: Vooruit beseft dat er een doorbraak moet komen.
- “De piste met vier partijen is nog niet van tafel en krijgt ook onze voorkeur”, vertelt Ans Persoons (Vooruit) aan nieuwssite Bruzz. “Maar als dat niet lukt of geen kans op slagen heeft, dan moet het debat opengetrokken worden en moet er naar andere partijen gekeken worden, zoals N-VA of Team Fouad Ahidar”, klinkt het nu bij Persoons.
- Ahidar zegt af te wachten. “Ik stel alleen vast dat verschillende leden van Vooruit in Brussel met mij willen samenwerken. Ik noem geen namen, maar het zijn geen kleine garnalen”. Hij ergerde zich eerder aan de afwachtende houdingen en het feit dat men hem negeerde. Ahidar nam zelf contact op met andere partijen, onder andere met de MR. Maar ook bij Vooruit polste hij. “Met Open Vld heb ik geen contact opgenomen, nee. Dat had geen avance”, geeft hij desgevraagd aan.
- Ondertussen houdt Van den Brandt de opties open. Bruzz kon een reactie van haar woordvoerder bekomen. Ze wil met alle partijen blijven spreken. “Uiteraard is de urgentie groot om tot een oplossing te komen. We willen niet dat de Brusselse begroting verder ontspoort en er moet verantwoordelijkheidszin komen van alle partijen”, vertelt de woordvoerder.
Veto’s blijven maar de tijd dringt
Om te volgen: Andere veto’s blijven overeind.
- Het probleem is alleen nog niet opgelost. Langs Franstalige kant blijven de veto’s tegen Team Fouad Ahidar overeind. Leisterh zei eerder dat hij “een paar keer uitgelegd heeft dat ik niet akkoord ga met Ahidars communautaristische standpunten” en verweet Ahidar te veel over religie te praten. Hij wilde tegenover Bruzz voorlopig geen verdere commentaar geven.
- Ook bij Les Engagés liggen de standpunten van Ahidar moeilijk. Kopstuk Christophe De Beukelaer (Les Engagés) wilde eerder nog de mening van Ahidar uitpluizen, maar komt nu tot de conclusie dat zijn partij “zeker geen vragende partij is om met Fouad Ahidar samen te werken”. “Wij zien niet in hoe je op zijn partijprogramma kan bouwen, dat voor ons vaag blijft”, zegt hij. Ook De Beukelaer wil dat er “schot in de zaak komt” langs Nederlandstalige kant.
- De PS tot slot wil niets kwijt over Ahidar, maar wil wel dat Vooruit in de regering blijft. “Wij hopen nu op een concreet coalitievoorstel van de Nederlandstaligen voor het einde van de week”, zegt kopstuk Ahmed Laaouej (PS).
- Bij de Franstaligen komt stilaan de inhoud op tafel. De Nederlandstaligen hopen op een inhaalbeweging. Anders is de kans groot dat er weinig ruimte overblijft voor de Nederlandstalige partijen om nog veel te veranderen aan het akkoord dat de Franstaligen beklonken. Dat verklaart allicht ook de bocht van Vooruit nu.
De alternatieven: Cd&v houdt voet bij stuk, N-VA hult zich in stilzwijgen.
- Hoewel ook Groen eigenlijk hoopt op medewerking van cd&v, wordt duidelijk dat die daar nog altijd niet van wil weten. De mening van Benjamin Dalle (cd&v) blijft overeind, is ook te horen bij anderen in de partij.
- Een laatste mogelijkheid is een coalitie van vier partijen met N-VA in plaats van cd&v. Van den Brandt zat daarom ook samen met N-VA. Maar die partij wil niets kwijt over de inhoud van die conversaties. Een regering met N-VA en PS lijkt sowieso een helse opgave, zeker nadat het akkoord langs Franstalige kant linkser kleurde.
- De veronderstelling is dan ook dat Team Fouad Ahidar zowat onmisbaar begint te worden. Of de Franstaligen hun veto opzij kunnen schuiven en hoeveel Ahidar zelf wil inbinden, daar is het laatste woord nog lang niet over gezegd.