Voorstellen van Sammy Mahdi op het vlak van Asiel en Migratie krijgen een veto van Ecolo

‘No pasarán‘, zo tweet vanmorgen Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet, vlak voor de meeting van de Kern van Vivaldi. De groenen zetten hun voet.

  • Daarbij heeft het Ecolo-kopstuk het over de gelekte plannen van Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, in Het Laatste Nieuws. Uit die plannen blijkt dat het schipperen is tussen een aantal punten die op links gevoelig liggen, zoals het opsluiten van uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen, wat zou stoppen, en een aantal punten die toch de rechterflank moeten afdekken.
  • Op dat vlak springt vooral het voorstel rond een ‘aanklampend asielbeleid’ in het oog: mensen toch wat meer gaan begeleiden om effectief terug te keren, eens uitgeprocedeerd. Een zeer gevoelig punt is daarbij de woonstbetreding.
  • Op de achtergrond speelt dat de context in Vlaanderen helemaal anders is dan in Franstalig België. Daar duwen met name Ecolo, maar ook de PS op een heel ander Asiel- en Migratiebeleid, dat naar links moet, terwijl het aan Vlaamse kant – met de numeriek erg sterke oppositie van N-VA en Vlaams Belang – net over de rechterschouder kijken is.
  • In het verleden slaagden zowel Maggie De Block (Open Vld) als Theo Francken (N-VA) erin zich met een forse houding op dat departement ontzettend populair te maken.
  • CD&V vocht bij de verdeling van de portefeuilles bijzonder hard om voor Mahdi zijn gewenste departement te krijgen. Voorlopig rendeert die invulling niet, op basis van de populariteitscijfers: een jump zoals zijn voorgangers maakt Mahdi in de peilingen niet. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20