Voorstel bouwkoepel bij hittegolf: ‘Laat bouwvakkers ’s ochtends werken, daarna tijdelijke werkloosheid’

Nu hittegolven geen uitzondering meer zijn in België, vraagt sectororganisatie Confederatie Bouw een aanpassing van de tijdelijke werkloosheid bij extreme weersomstandigheden. Het moet mogelijk zijn om arbeiders halve dagen tijdelijk werkloos te maken.

In de huidige regeling moet een bouwonderneming haar arbeiders verplicht voor een volledige dag op tijdelijke werkloosheid zetten. ‘Toch is het tijdens periodes van extreme hitte, zoals nu, best mogelijk om in de bouw gedurende de eerste uren van de dag te werken en te stoppen rond bijvoorbeeld 11 uur, wanneer de hitte zich fel opdringt’, staat er te lezen in een persbericht.

De sectororganisatie verwacht dat steeds meer bedrijven hun werknemers tijdelijk werkloos zullen stellen tijdens hittepieken. De veranderende klimaatomstandigheden en de toename van het aantal hittegolven zijn daar niet vreemd aan. Uit onderzoek van de confederatie waaraan 347 bouwondernemingen deelnamen, blijkt dat een derde van alle bedrijven dat ooit al deed als een gevolg van de hittegolf.

In datzelfde onderzoek komen er nog een aantal andere interessante vaststellingen naar voren:

 • 84 procent van de bouwbedrijven gaat tijdens hittedagen vroeger aan de slag om de grootste hitte te vermijden en vroeger te stoppen.
  • Bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in infrastructuurwerken ligt dat getal zelfs op 92 procent.
  • Ook bij bedrijven die zich voornamelijk bezighouden met dakwerken ligt dat getal op 91 procent.
 • 35 procent van de bouwbedrijven geeft aan dat ze tijdens de zomermaanden sowieso al vroeger starten en stoppen. Dit percentage ligt hoger bij dakdekkers (46 procent) en infrastructuurwerken (38 procent).
 • Zowat alle firma’s nemen bijkomende maatregelen om de hitte draaglijk te maken.
  • 94 procent van de bouwbedrijven bieden extra gratis drankjes aan.
  • 72 procent van de bouwbedrijven geven meer pauzes aan hun werknemers.
  • 71 procent van de bouwbedrijven kiezen voor een lager werkritme.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20