Voormalige Moldavische president en Poetinvriend gearresteerd

In de Moldavische hoofdstad Chisinau heeft de politie Igor Dodon gearresteerd. Dodon is de leider van de Socialistische Partij en was tussen 2016 en 2020 president van het land. De politicus wordt gearresteerd op verdenking van corruptie, verraad, zelfverrijking en illegale partijfinanciering.

Op zijn 47 jaar heeft Dodon al een rijke politieke carrière. Hij startte zijn loopbaan in 2005 als viceminister van Economie en Handel en werd na een jaar gepromoveerd tot minister. In die rol werd hij in 2008 ook eerste vicepremier van het land. Bij de verkiezingen in 2009 werd de Communistische Partij van Dodon opnieuw de grootste, maar raakte toch niet in de regering. Hierop werd Dodon, nadat de strijd om de burgemeesterssjerp van Chisinau ook geen resultaat opleverde, parlementslid.

In 2016 stelde Igor Dodon zich kandidaat voor het presidentschap van Moldavië, waar hij ook in slaagde. Tijdens zijn presidentschap sprak Dodon zich regelmatig positief uit over het Kremlin, maar duidde altijd dat hij pro-Moldavië was. “Het belangrijkste naar mijn mening is om te handelen in het belang van ons land”, verklaarde hij in november 2016 aan Deutsche Welle.

Dinsdag werd Dodon gearresteerd door de Moldavische politie, op verdenking van (onder meer) corruptie. In totaal werden tien huizen en drie auto’s doorzocht en werden “grote hoeveelheden” geld en luxegoederen in beslag genomen. Dat deelde het Moldavische gerecht mee. “Tijdens de huiszoekingen probeerde een persoon documenten door te slikken en te vernielen. Die documenten bevestigden transacties van onroerende goederen ter waarde van 700.000 dollar”, stond in de verklaring van het gerecht te lezen.

Kremlin reageert

De arrestatie van Dodon lokte ook een reactie van het Kremlin uit. Woordvoerder Dmitri Peskov verklaarde dat Moskou “gealarmeerd” was door de “veroordeling” van Dodon, maar dat om de interne keuken van Moldavië ging. Zelf noemde hij de Moldavische politicus “een voorstander van de uitbouw van vriendschappelijke en voordelige relaties met de Russische Federatie”.

De banden tussen Dodon en de Russische autocraat Vladimir Poetin werden ook al blootgelegd door journalisten van het Moldavische onderzoeksmedium RISE Moldova. Zo bezocht Dodon regelmatig het Kremlin, en kwam telkens thuis met een of andere schimmige deal.

Jacht op Poetin-vriendjes

De arrestatie van Dodon volgt een dag nadat het Oekraïense gerecht de jacht heeft geopend op ex-president en Poetinvriend Viktor Janoekovitsj. Hij wordt verdacht van verraad, door het tekenen van het Charkov-pact met Rusland in 2010, toen hij president was. Dit was een akkoord tussen Oekraïne en Rusland, waarbij Rusland mocht gebruik maken van de marinebasissen op de Krim, dat toen nog Oekraïens was. In ruil zou het Kremlin gas blijven sturen richting Oekraïne. Dit wordt nu gezien als een poging van Janoekovitsj om zijn land meer in de Russische invloedssfeer te duwen, en verder van het Westen.

Toen Rusland in 2014 de Krim annexeerde, kon dat land gebruik maken van zijn Zwarte Zeevloot, die op dat moment in de haven van Sebastopol op het schiereiland voor anker lag. Daarnaast bepaalde het pact – dat nu volgens het Oekraïense gerecht ongrondwettelijk was en “neerkwam op verraad” – dat Rusland ook soldaten op het schiereiland mocht plaatsen. Enkele dagen na de annexatie vond in Oekraïne de Maidan-revolutie plaats en ontvluchtte Janoekovitsj het land. Hij werd ook al in afwezigheid veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.