Voormalige hoofdeconoom Wereldbank Joseph Stiglitz: “We mogen een goede crisis niet verloren laten gaan”

Volgens Joseph Stiglitz, de voormalige hoofdeconoom van de Wereldbank, is het een goed moment om de Amerikaanse economie te herstructureren. “We mogen een goede crisis niet verloren laten gaan”, zei hij in een interview met CNBC.

De voormalige hoofdeconoom van de Wereldbank zei in het interview dat de coronapandemie duidelijk heeft gemaakt dat het economische systeem niet werkt. Hij verwees daarbij naar de ongelijkheid, de klimaatcrisis en het gebrek aan veerkracht van de markteconomie. Stiglitz is ervan overtuigd dat veel bestaande problemen tegelijkertijd kunnen worden aangepakt, omdat ze met elkaar verbonden zijn.

Groene infrastructuur

“De Verenigde Staten moeten bijvoorbeeld investeren in de aanleg van groene infrastructuur die banen schept en ongelijkheid helpt terugdringen”, klonk het. “Door de belastingen lichtjes te verhogen, kunnen we projecten financieren die het algemene welzijn bevorderen.”

In juli stemden 130 landen in met een wereldwijd minimumtarief voor de vennootschapsbelasting van 15 procent, en Stiglitz zei dat die stap een einde heeft gemaakt aan de fiscale “race to the bottom.” Hij benadrukte dat de verenigde Staten een tarief van 25 procent overwegen.

“Een succesvolle economie wordt niet alleen bepaald door belastingtarieven, maar ook door andere factoren, zoals infrastructuur en inspanningen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling”, vervolgde hij.

125 jaar oude wetten

Stiglitz zei dat er een groeiende consensus bestaat over het feit dat de VS verouderde wetten die al 125 jaar van kracht zijn, moeten wijzigen en buitensporige marktmacht in heel Amerika moeten aanpakken. “De concentratie van marktmacht is de laatste 35 jaar enorm toegenomen”, aldus de voormalige hoofdeconoom.

“Overregulering en te hoge belastingen zullen er niet toe leiden dat het westen zijn concurrentievoordeel verliest aan opkomende machten en China”, zei Stiglitz. “Ik heb er eigenlijk alle vertrouwen in dat deze nieuwe agenda ons juist sterker zal maken.”

“Concurrentie maakt markteconomieën innovatiever, terwijl monopolies innovatie verminderen. We hebben gezien hoe de grote reuzen innovatie in de kiem smoren”, luidde zijn besluit.

(lb)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.