Nederlandse economie herstelt verrassend snel; overheidsschuld zou in 2022 zelfs weer afnemen

Nederland komt onverwacht sterk uit de coronacrisis. De economie van onze noorderburen groeit dit jaar met 3,8 procent, gevolgd door 3,2 procent in 2022. Ook zou volgend jaar de schuldgraad weer afnemen. Dat voorspelden de rekenmeesters van het Centraal Planbureau (CPB) in hun augustusraming.

Dit jaar piekt de Nederlandse overheidsschuld op 57,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Tegen eind 2022 zou de schuldgraad echter zakken naar 56 procent, schrijft De Tijd. Met name de combinatie van fors lagere uitgaven (exit steunmaatregelen) en fors hogere belastinginkomsten zou het tekort op de begroting beperken.

De werkloosheid loopt na het wegvallen van de steunmaatregelen slechts licht op tot 3,6 procent in 2022. RTLNieuws gewaagt van blijvende krapte op de arbeidsmarkt. Niettemin is dat vooruitzicht veel minder slecht dan waar tot voor kort vanuit gegaan werd.

Het vertrouwen in de economie blijkt groot, ondanks de lockdownmaatregelen die Nederland lang heeft aangehouden. Dat komt, volgens het CPB, doordat de Nederlandse overheid bedrijven en de arbeidsmarkt rechtstreeks financieel heeft gesteund en de economie daarmee feitelijk in een “vriesstand” heeft gezet.

Contrast met België

Het contrast met ons land is groot. Hier waarschuwde het monitoringcomité, een team van topambtenaren die de overheidsfinanciën bewaakt, vorige maand nog dat het begrotingstekort – ondanks de uit het coronadal klimmende economie – blijft oplopen. Dit jaar varen de overheden in ons land af op een tekort van 7,8 procent van het bbp; bijna 38 miljard euro. Ook volgend jaar zou het tekort nog altijd 4,7 procent van het bbp belopen.

De begrotingscijfers leren ook dat de Belgische schuldgraad zal blijven oplopen. Reden is dat de positieve gevolgen van het schrappen van onze coronasteunmaatregelen overschreeuwd zullen worden door een vanaf 2024 snel oplopende vergrijzingsfactuur. Daardoor zou tegen 2026 de schuld naar 121,8 procent van het bbp stijgen, tegenover 114,6 procent eind dit jaar, aldus nog De Tijd.

Meer