Nederlandse economie zal minder groeien dan verwacht dit jaar

Het Centraal Planbureau (CPB) in Nederland is iets voorzichtiger geworden over de groei van de economie dit jaar. In een nieuwe raming gaat de overheidsinstantie uit van 2,2 procent groei, waar de verwachting eind 2020 nog 2,8 procent was. Toen werd er wel rekening gehouden met een grotere dip in 2020. Voor volgend jaar wordt een groei van 3,5 procent verwacht.

Volgens het CPB is het economisch herstel in zicht, maar werken de gevolgen van de coronacrisis nog door. In de basisraming gaat het CPB ervan uit dat in Nederland en andere Europese landen de vaccinatiegraad geleidelijk oploopt en beperkingen kunnen worden afgeschaald.

De werkloosheid, die mede door de ruime steunmaatregelen ’tot nu toe opvallend laag is gebleven’, zou stijgen tot 5 procent om daarna in de loop van volgend jaar af te nemen tot 4,5 procent.

Overheidstekort

Het overheidstekort in Nederland zal volgens het CPB dit jaar pieken op bijna 6 procent van het bruto binnenlands product, en vervolgens afnemen. Dat komt enerzijds door het aflopen van steunmaatregelen en anderzijds door de groei van belastinginkomsten. Volgend jaar is het tekort naar verwachting 1,7 procent van het bbp. De schuldquote neemt hierdoor volgend jaar al af, tot 57 procent van het bbp, waarmee deze onder de Europese norm van 60 procent blijft.

Lees ook:

Meer