Familie Colruyt investeert in Nederlands bedrijf dat energiekosten helpt besparen

De familie Colruyt investeert met haar investeringsvehikel Korys in het Nederlandse bedrijf Sensorfact, zo blijkt donderdag uit een persbericht. Dat bedrijf uit Utrecht werd vijf jaar geleden opgericht en ontwikkelde een plug-and-playsysteem voor energiebeheer dat industriële kmo’s toelaat om hun energieverbruik te verminderen.

Sensorfact haalde alles samen 3,7 miljoen euro op, geld dat ook deels afkomstig is van het risicokapitaalfonds Forward.one en van EIT InnoEnergy. Met het opgehaalde kapitaal wil Sensorfact zijn expansie en schaalvergroting in Europa financieren. Na de Benelux en Italië lonkt het bedrijf naar Scandinavië, Oostenrijk en Zwitserland. Het is niet bekend hoeveel Korys precies heeft geïnvesteerd. De doelstelling van Sensorfact is om industriële bedrijven te helpen om te besparen op hun energiekosten.

‘Energierekeningen horen bij de grootste operationele uitgaven van industriële kmo’s. Ook de Europese wetgeving zet de industrie ertoe aan om haar energie-efficiëntie te verbeteren’, klinkt het. ‘Vaak hebben kmo’s echter onvoldoende verbruiksgegevens en analyses om besparingspistes te identificeren.’ Het plug-and-playsysteem van Sensorfact moet daarbij helpen. De voorbije vijf jaar maakten zo’n 350 bedrijven uit 14 landen van het systeem gebruik, zeggen de Nederlanders. Het gaat vooral om bedrijven uit de plastic-, voedings- en metaalindustrie, waar het energieverbruik traditioneel hoog is. Tot nu toe heeft Sensorfact naar eigen zeggen 54 GWh aan energiebesparingen geïdentificeerd. Korus investeerde eerder al in de sector van hernieuwbare energie, met name windmolens.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20