Voormalig Zuid-Afrikaans president Jacob Zuma geeft zich over aan de politie

Voormalig Zuid-Afrikaans president Jacob Zuma heeft zich overgegeven aan de politie. Hij was op 29 juni veroordeeld tot 15 maanden achter de tralies nadat hij niet was verschenen voor een corruptieonderzoek naar zijn ambtsperiode tussen 2009 en 2018.

Woordvoerder Lirandzu Themba van het ministerie van Politie bevestigde woensdag laat dat Zuma in hechtenis was van de Zuid-Afrikaanse politiedienst, nadat zijn stichting had aangekondigd dat hij had besloten te voldoen aan een opsluitingsbevel van het Constitutionele Hof.

Nadat Zuma weigerde zich zondag aan te geven, zoals aanvankelijk bevolen door het hoogste gerechtshof van het land, dienden zijn advocaten twee verzoeken in bij de rechtbank om de uitvoering van de arrestatie uit te stellen. 

Intussen verzamelden zijn aanhangers buiten zijn woning in Nkandla in KwaZulu-Natal en zwoeren ze te voorkomen dat politieagenten de voormalige leider zouden klissen. De SAPS kreeg tot woensdag de tijd om hem te arresteren.

“Houdt u er rekening mee dat president Zuma heeft besloten te voldoen aan het bevel tot inhechtenisneming”, zei de stichting woensdagavond laat op Twitter.

Juridische problemen 

Zuma heeft een rist juridische problemen.

  • Daarnaast pleitte hij vorige maand nog onschuldig in een apart corruptieproces over een wapendeal in 1999, toen hij vicepresident was. 
  • Hij heeft alle beschuldigingen lang ontkend en beweert het slachtoffer te zijn van een politieke heksenjacht.
    • Zuma werd in 2018 afgezet na interne onenigheid binnen het regerende African National Congress, tegen een achtergrond van publieke verontwaardiging over vermeende corruptie en wanbeheer van staatsmiddelen.
      • De Judicial Commission of Inquiry into Allegations of State Capture – of Zondo Commission – werd opgericht nadat een ombudsman in een rapport opriep tot een onderzoek naar mogelijke ongepaste contacten tussen hooggeplaatste leden van Zuma’s voormalige regering en de drie Gupta-broers (rijke industriëlen van Indiase origine). Allen hebben ontkend iets verkeerds te hebben gedaan. De Gupta’s ontvluchtten echter Zuid-Afrika na Zuma’s afzetting.

Lees ook over Zuid Afrika:

(tb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.