Voormalig tenniskampioen Boris Becker verdwijnt achter de tralies

Voormalig tenniskampioen Boris Becker is vrijdag door een Engelse rechter tot 2,5 jaar cel veroordeeld voor het verbergen van in totaal zo’n 2,5 miljoen pond aan activa en leningen. De zesvoudig Grand Slam-winnaar had eerder nog ontkend de Britse insolventiewetten te hebben overtreden, nadat hij in 2017 failliet was verklaard. Een Londense jury geloofde echter niet in zijn onschuld. Becker werd schuldig bevonden aan 4 van de in totaal 24 aanklachten.

De zaak draaide om het persoonlijke faillissement van de 54-jarige Duitser in 2017, als gevolg van een onbetaalde lening van meer dan 3 miljoen pond. Volgens de openbaar aanklager maakte de Duitser echter na zijn faillissement opzettelijk geld over naar andere rekeningen, om zo te voorkomen dat zijn curator toegang had tot de financiën. Zijn trofeeën – van Wimbledon, de Australian Open en de Olympische Spelen – verborg hij ook.

Ook zou Becker na zijn faillissement 1,13 miljoen euro ontvangen hebben uit de verkoop van een Mercedes-autodealer die hij bezat in Duitsland. Dat bedrag werd gestort op een zakelijke rekening die werd gebruikt als zijn “spaarpot” voor persoonlijke uitgaven. Daarnaast besteedde hij 48.000 euro aan een enkeloperatie bij een privékliniek en gaf hij 6.000 euro uit tijdens zijn verblijf in een luxe resort in China.

Hij werd ook veroordeeld voor het niet-aangeven van een woning in Duitsland, het verbergen van een bankrekening van 825.000 euro en aandelen in een niet nader genoemd technologiebedrijf.

Straf van 7 jaar

Vorige maand stond Becker tegenover een jury in een rechtbank in Londen. De Duitser ontkende daar alle beschuldigingen en legde de schuld bij zijn adviseurs. De jury geloofde zijn verhaal echter niet en bevond hem schuldig aan 4 van de in totaal 24 aanklachten die tegen hem waren ingediend.

De oud-tennisser hing aanvankelijk een straf van 7 jaar boven het hoofd, maar deze viel vandaag echter uit op 2,5 jaar. De Duitser zal de helft hiervan ook effectief uit moeten zitten.

Boris Becker wordt door velen als een van de beste tennissers aller tijden beschouwd, met als grandslamtitels drie keer Wimbledon (1985, 1986 en 1989), één keer de US Open (1989) en twee keer de Australian Open (1991 en 1996). 

Naast tenniskampioen staat de Duitser ook bekend als commentator van de BBC en was hij van 2013 tot 2016 coach van de huidige nummer één Novak Djokovic.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20