Vooral hooggeschoolde Vlamingen werkloos door corona

In Vlaanderen waren er in april bijna 12 procent meer werkzoekenden vergeleken met een jaar geleden. De werkloosheidsgraad is met 6,54 procent op het hoogste niveau sinds augustus 2018, meldt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).

Momenteel staat de teller op 201,757 werkzoekenden, terwijl dat er in april vorig jaar nog 180.345 waren. Met 21.000 werkzoekenden erbij, betekent dat een stijging van 11,9 procent. Er is dus duidelijk een impact van de coronacrisis. Heel wat extra activiteiten bij werkgevers vallen weg en dat heeft zijn invloed op bijvoorbeeld uitzendarbeid.

Het is wel opvallend dat er vooral bij de hooggeschoolden een sterke stijging van 17,1 procent genoteerd wordt. Verder is er een stijging in alle leeftijdscategorieën, maar die is het grootst bij de 20- tot 30-jarigen. Meer dan de helft van de werkzoekenden is minder dan een jaar werkzoekend. West-Vlaanderen tekent voor de grootste stijging (19,1 procent), terwijl die het laagst is in Vlaams-Brabant (8,5 procent)

Vlamingen die een beroep doen op het federale systeem van tijdelijke werkloosheid, worden niet meegerekend in deze cijfers. Toch is deze sterke stijging een belangrijk signaal, geeft minister Crevits toe. ‘Het is duidelijk dat het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding tegen te gaan een grote impact hebben op onze arbeidsmarkt’, zegt ze. ‘Sinds maandag mogen bedrijven weer aan de slag. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat er geen structurele werkloosheid komt.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20