Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 27 FEB

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Voor tien knelpuntenberoepen heeft u geen diploma meer nodig

Logo Business AM
Carrière

24/01/2020 | Pieterjan Neirynck | 2 min leestijd

Kinderbegeleider worden kan voortaan via competenties. - Isopix

Tenminste als u de vereiste competenties op een andere manier verworven hebt. Dat hebben de Vlaamse ministers van Werk Hilde Crevits (CD&V) en Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist.

Concreet gaat het om volgende beroepen: heftruckchauffeur, reachtruckchauffeur, uitbener-uitsnijder, kinderbegeleider voor baby’s en peuters, kinderbegeleider voor schoolgaande kinderen, medewerker groen- en tuinaanleg, medewerker groen- en tuinbeheer, onderhoudsmecanicien voor personenwagens, fitnessbegeleider en gids.

Iedereen die erkend wil worden als pakweg kinderbegeleider kan zich daartoe laten beoordelen. De benodigde vaardigheden kunnen afkomstig zijn van een eerdere job, hobby’s, vrijwilligerswerk of zelfstudie. Later dit jaar zullen Vlamingen die competenties kunnen laten beoordelen in een EVC-testcentrum. EVC staat voor het Erkennen van Competenties.

Knelpuntberoepen

De regering hoopt om op deze manier bepaalde knelpuntvacatures sneller in te vullen. ‘Veel Vlamingen beschikken over vaardigheden die niet op hun diploma staan’, klinkt het. ‘De beroepen die we goedgekeurd hebben, zijn gegeerd op de arbeidsmarkt met heel wat openstaande jobs’, zegt minister Crevits.

Voorts denken de ministers dat de Vlaming op deze manier aangemoedigd wordt om levenslang te leren. ‘Leren doe je niet alleen op de schoolbanken’, reageert minister Weyts. Hij roept iedereen daarom op om alle talenten te laten erkennen, zodat die zichtbaar zijn voor werkgevers.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president