Volvo schrapt tot 800 banen in Amerikaanse fabrieken

Volvo schrapt tot 800 banen in Amerikaanse fabrieken
Volvo – (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)

Key takeaways

  • Volvo Group North America kondigt 550 tot 800 ontslagen aan in drie Amerikaanse fabrieken, door lagere orders voor zware trucks.
  • Fluctuerende vrachttarieven, regelgeving en hogere productiekosten door invoerheffingen spelen een rol.
  • De tarieven voor auto-onderdelen hebben een paradox gecreëerd waarbij binnenlandse faciliteiten worden benadeeld terwijl de binnenlandse productie op de lange termijn mogelijk wordt gestimuleerd, zoals blijkt uit de beslissing van Volvo om banen te schrappen.

Ontslagen bij Volvo door druk op truckmarkt

Volvo Group North America, een dochter van het Zweedse AB Volvo, zal in het komende kwartaal tussen de 550 en 800 werknemers ontslaan in drie Amerikaanse fabrieken. De aankondiging komt er te midden van economische onzekerheid en blijvende gevolgen van de tarieven die werden ingevoerd onder de Amerikaanse regering.

De ontslagen treffen werknemers in de Mack Trucks-fabriek in Macungie (Pennsylvania), en twee Volvo-fabrieken in Dublin (Virginia) en Hagerstown (Maryland). De groep wijst op een terugval in het aantal bestellingen voor zware vrachtwagens.

Tarieven raken Amerikaanse productie

Een woordvoerder van Volvo benadrukte dat de maatregel noodzakelijk is om de productie af te stemmen op de verminderde vraag. De beslissing illustreert een bredere paradox van protectionistisch handelsbeleid. Terwijl invoertarieven bedoeld zijn om binnenlandse productie te stimuleren, treffen ze op korte termijn vaak net de binnenlandse industrie zelf.

De impact van de tarieven is voelbaar in de hele Amerikaanse auto-industrie. Sectoranalisten voorspellen dat het tariefbeleid tot 700.000 banen kan kosten. In de fabriek van Volvo in New River Valley werd de maandelijkse productie al met 14 procent teruggeschroefd, wat de bredere onzekerheid op de markt onderstreept.

Complexe gevolgen voor hele sector

De truckmarkt reageert gevoelig op veranderingen in vrachttarieven en vraag. Fabrikanten hebben te maken met ingewikkelde toeleveringsketens, die extra onder druk staan door handelsbeperkingen.

Zo moeten meer onderdelen uit Noord-Amerika komen, terwijl Mexico en Canada belangrijke exportlanden zijn voor de VS. Die tegenstrijdige eisen maken aanpassingen kostbaar en tijdrovend.

Prijsstijgingen dreigen voor consumenten

Ook consumenten kunnen de gevolgen merken. Onderzoek wijst uit dat zelfs in de VS gebouwde voertuigen duurder worden door duurdere geïmporteerde onderdelen.

Experts verwachten hogere prijzen voor nieuwe auto’s, wat de verkoop kan drukken. Meer vraag naar tweedehandsmodellen zou ook die markt onder druk kunnen zetten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00