Chiptekort dwingt Volvo Car Gent productie stil te leggen

Deze week legde Volvo Car Gent de productie stil. Door een tekort aan halfgeleiders, nodig voor enkele cruciale auto-onderdelen, kan het bedrijf geen wagens maken.

Waarom is dit belangrijk?

Wereldwijd kampt de autosector met een leveringsproblemen van halfgeleiders. Ook Volvo Car Gent deelt in de klappen. Het autobedrijf is de grootste industriële werkgever van Vlaanderen en telt ruim 7.000 werknemers. Daarmee heeft het een grote impact op de Vlaamse arbeidsmarkt en economie.

In het nieuws: Vorig jaar lag het autobedrijf veertig keer stil vanwege dezelfde problematiek. Normaal gezien rollen er wekelijks meer dan 5.000 wagens van de band. Ondertussen werkt het bedrijf al twee jaar lang op deze wijze.

  • “Alles wat hoogtechnologie betrof, trok na de coronapandemie sneller weer op gang dan dat chipleveranciers hadden voorzien, waardoor er een wereldwijd tekort ontstond”, vertelt Barbara Blomme, woordvoerder voor Volvo Car Gent.
  • In een van de grootste automodellen die het bedrijf produceert, zitten er meer dan 20.000 microchips. “Dan moet ik er ook geen tekening bij maken hoeveel van die microchips de autosector nodig heeft. Dat is het eerste probleem. Een tweede probleem is die van het basisonderdeel wafer. Dat zijn minuscule deeltjes, onzichtbaar voor het blote oog, die nodig zijn om halfgeleiders te maken. Daar is een wereldwijd tekort van. Beide problemen zorgen er samen voor dat er een structurele ondercapaciteit is”, vertelt Blomme.
  • Momenteel spreekt het moederbedrijf in Zweden met leveranciers voor meer microchips. Volvo Car Corporation zorgt al voor een diversificatie van leveranciers, maar toch blijft het moeite ondervinden om de productie te garanderen.
  • “Niemand in Gent wordt hier gelukkig van. We proberen wel om de werknemers die van dienst kunnen zijn, in te zetten voor andere activiteiten dan het assembleren van wagens, zoals voor onderhoudsactiviteiten, workshops of opleidingen”, klinkt het.

(evb)

Meer