Volkswagen worstelt met zijn elektrische auto’s en stelt de opening van een batterijfabriek in Europa uit

Volkswagen worstelt met zijn elektrische auto’s en stelt de opening van een batterijfabriek in Europa uit
Oliver Blume- Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Na toegegeven te hebben dat de verkoop van hun elektrische auto’s in Europa sterk is gedaald, heeft Volkswagen aangekondigd dat de lancering van hun derde batterijfabriek op het continent wordt uitgesteld. Dit is te wijten aan een “te trage” vraag.

Waarom is dit belangrijk?

Zullen de automobielgiganten van gisteren die van morgen zijn? Niet zeker. Terwijl sommige fabrikanten vertrouwen lijken te hebben in hun overgang naar elektrische voertuigen, worstelen anderen er meer mee. Eén ding is zeker: de elektrificatie heeft het speelveld veranderd.

In het nieuws: VW heeft nog steeds niet besloten wanneer ze hun nieuwe batterijfabriek zullen openen.

  • Volkswagen, die van plan was om binnenkort een derde batterijfabriek in Europa te openen, heeft uiteindelijk zijn project in de wacht gezet. Deze beslissing is genomen vanwege de trage groei van de markt voor elektrische voertuigen, aldus de CEO.

De verkoop van elektrische auto’s stagneert in Europa, volgens Volkswagen

De details: zes gigafabrieken in Europa dit decennium, echt?

  • Tegen 2030 zal Volkswagen zes gigafabrieken in Europa openen. Dat was althans het doel dat het bedrijf in 2021 stelde.
  • Sinds die aankondiging zijn er drie projecten in gang gezet. De eerste in Salzgitter (Duitsland), de tweede in Valencia (Spanje) en de derde in St. Thomas (Canada).
  • De derde batterijfabriek zou in Europa worden gevestigd, maar de aantrekkingskracht van de Inflation Reduction Act (IRA) heeft de ambities van VW in Noord-Amerika verhoogd.
  • Naar verwachting zal de vierde gigafabriek van het Duitse bedrijf wel in Europa worden gevestigd. Maar men is al meer dan een jaar in afwachting van een aankondiging, meldt Electrek.
  • Volkswagen heeft al verschillende landen in Centraal- en Oost-Europa verkend, maar heeft nog steeds geen beslissing genomen. Niet omdat het geen geschikte locatie kan vinden, maar omdat het van mening is dat het juiste moment nog niet is gekomen.
  • “Gezien de vertraging in de adoptie van elektrische voertuigen op de Europese markt, is er op dit moment geen geldig zakelijk argument om nieuwe vestigingen in Europa te openen”, aldus CEO Oliver Blume, geciteerd door Euractiv.

Dalende bestellingen in Europa

De recente cijfers zijn verontrustend.

  • Deze aankondiging komt enkele dagen nadat Volkswagen heeft gemeld dat de bestellingen voor elektrische auto’s in West-Europa in één jaar tijd zijn gehalveerd, van 300.000 naar 150.000.
    • Op wereldwijde schaal heeft Volkswagen in de eerste negen maanden van het jaar 531.500 elektrische auto’s verkocht, een stijging van 45 procent op jaarbasis.
  • Dit is zorgwekkend, aangezien het Europa ongeveer tweederde van de elektrische voertuigverkopen van de groep vertegenwoordigt.
  • Deze daling wordt door de leidinggevenden toegeschreven aan een algemene trend op de Europese markt, waar de vraag is afgenomen en de prognoses gedaald zijn, waardoor het aandeel elektrische voertuigen in de verkopen van de VW-groep is gedaald van 11 procent naar 8 à 10 procent.

Zien we een machtsverschuiving?

De context: andere giganten verminderen hun inzet.

  • Volkswagen is niet het enige bedrijf dat worstelt met zijn elektrische auto’s.
  • Onlangs heeft General Motors (GM) zijn doelstellingen op dit gebied laten varen. Het wilde tussen 2022 en halverwege 2024 400.000 elektrische voertuigen produceren in zijn Noord-Amerikaanse fabrieken.
    • Het bedrijf handhaven echter de doelstelling voor 2025: een jaarlijkse productie van 1 miljoen elektrische voertuigen in Noord-Amerika.
  • Tegelijkertijd heeft een andere grote Amerikaanse autofabrikant, Ford, zijn doelstelling om 600.000 elektrische voertuigen per jaar te produceren uitgesteld van 2023 naar 2024.
  • Ook Toyota heeft onlangs zijn verwachtingen voor de verkoop van elektrische voertuigen voor dit jaar met 40 procent verlaagd, tot 123.000 eenheden.
  • De moeilijkheden van deze gevestigde autofabrikanten moeten worden vergeleken met de voortdurende vooruitgang van nieuwe spelers zoals Tesla en BYD.
    • Ondanks teleurstellende resultaten in het derde kwartaal, vanwege stijgende productiekosten, blijft de verkoop van EV’s wereldwijd stijgen (met 45 procent op jaarbasis), dankzij een agressief prijsbeleid.
    • De Chinese fabrikant BYD doet het nog beter. Het heeft Volkswagen ingehaald om de nummer 1 te worden in China en dreigt nu zelfs wereldwijd Tesla van de troon te stoten op het gebied van elektrische voertuigen.

(nd/cv)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.