Volkswagen wil na Porsche nog andere automerken naar de beurs brengen

Volkswagen Groep heeft vorige week Porsche naar de beurs gebracht. De autogroep wil ook nog andere merken loslaten op de aandelenmarkten. Dat zegt topman Oliver Blume in een reactie tegenover de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

Vorige week was er heel wat te doen rond de beursgang van Porsche. De IPO was met een introductieprijs van 82,5 euro – de bovenkant van de vooropgestelde prijsvork – een succes. Intussen is de koers verder opgelopen tot 84,05 dollar. Gisteren was die wel even onder de intekenprijs gedoken.

Andere automerken naar de beurs brengen

Als het van Blume afhangt, zullen er binnenkort nog meer merken van Volkswagen naar de beurs trekken. “Binnen de Volkswagen Groep voel ik een duidelijke motivatie om de kapitaalmarkten een grotere relevantie te geven”, aldus de CEO. De autogroep heeft hoe dan ook nog heel wat bekende merken in zijn portefeuille zitten, waaronder Audi, Lamborghini, Bentley, Skoda en Seat.

Het is momenteel koffiedik kijken van welke merken we in de toekomst misschien aandelen kunnen kopen. Handelsblatt sluit alvast niet uit dat Audi in de toekomst wel eens zijn beursintrede kan maken.

Arno Antlitz, CFO van Volkswagen, heeft vorige week in een gesprek met het persagentschap Reuters dan weer aangegeven dat de wagenproducent overweegt de batterijdivisie Powerco naar de beurs te brengen. “Wij sluiten zo’n beursgang niet uit. Dankzij de financiële flexibiliteit die wij vandaag hebben verkregen, kunnen wij onze werkzaamheden op het gebied van batterijen alleen verder versterken”, klonk het na de beursgang van Porsche.

Volkswagen als holding

Blume gaat sowieso niet over één nacht ijs als hij een bepaald onderdeel van het bedrijf op de aandelenmarkten wil loslaten. “Rekening houdend met de financiële markten bekijken we samen met een team van bankiers voor elk merk de afzonderlijke mogelijkheden en doelstellingen”, zegt hij in een reactie tegenover de Duitse krant.

Volgens Arndt Ellinghorst, analist bij het onderzoeksbedrijf QuantCo, is het geen slecht idee om nog meer automerken naar de beurs te brengen. “De Volkswagen Groep zou kunnen fungeren als een soort holding voor verschillende beursgenoteerde bedrijven. Als dat op een verstandige manier wordt gedaan, zou het een aanzienlijke waarde kunnen toevoegen en het concurrentievermogen van de groep en de merken kunnen verbeteren”, merkt hij op in een analyse.

Meer
Beleggen
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Meer Beleggen
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20