Volkswagen verliest kroon als grootste autoverkoper van Europa

Stellantis, het fusiebedrijf van de concerns Fiat-Chrysler en PSA Group, kon zich de eerste twee maanden van dit jaar tot de grootste autoverkoper van Europa kronen. Dat blijkt uit cijfers van de Association des Constructeurs Européens d’Automobiles (Acea) over de autoverkoop op dertig nationale markten in Europa.

Met deze resultaten kent Stellantis, dat eerder dit jaar officieel werd opgericht, een hoopvolle start. Dit betekent meteen ook dat het Duitse concern Volkswagen Group voor de eerste keer in lange tijd van de eerste plaats wordt verdreven. Vooral het Franse merk Peugeot had een belangrijke bijdrage in het succes van Stellantis.

Lichte bedrijfswagen

Uit de cijfers van Acea blijkt dat Stellantis tijdens de eerste twee maanden van dit jaar op de Europese markt in totaal 480.888 personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen heeft verkocht. Volkswagen Group kwam tijdens diezelfde periode aan een verkoop van 452.400 exemplaren.

Stellantis verkocht tijdens de maanden januari en februari in totaal ongeveer 28.500 meer wagens dan zijn Duitse concurrent.

Wanneer alleen naar de verkoop van personenwagens wordt gekeken, blijft Volkswagen Group echter nog altijd de grootste constructeur van Europa. In totaal verkocht het Duitse concern tijdens de eerste twee maanden van dit jaar 419.855 personenwagens. Stellantis kon tijdens diezelfde periode een verkoop van 377.244 exemplaren melden.

Stellantis verkocht tijdens datzelfde tijdsbestek echter wel 103.644 lichte bedrijfsvoertuigen. Dat was voldoende om de lagere verkoop van personenauto’s te compenseren.

Peugeot

Het succes van Stellantis was in belangrijke mate te danken aan het Franse merk Peugeot, dat met twee modellen de ranglijst met de populairste wagens bij de Europese chauffeurs aanvoerde. Bij het model 208 kon een verkoop van 18.351 exemplaren worden gemeld. Het crossover-type 2008 eindigde met een afzet van 16.845 exemplaren op de tweede plaats.

De Volkswagen Golf stond op een derde plaats, gevolgd door de Renault Clio en Toyota Yaris.

Vorig jaar verkocht de Volkswagen Group over een periode van twaalf maanden 3,23 miljoen personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen. PSA Group en Fiat-Chrysler kwamen tijdens diezelfde periode samen aan een verkoop van ongeveer 3,03 miljoen exemplaren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20