Volkswagen raadpleegt bankiers over beursgang Lamborghini

De Duitse autoproducent Volkswagen heeft bankiers en potentiële investeerders geraadpleegd over een beursgang voor zijn Italiaanse sportmerk Lamborghini. Dat meldt het persagentschap Reuters.

De VW-leiding zou van Lamborghini een meer onafhankelijke eenheid willen maken. Het sluiten van langetermijnovereenkomsten met toeleveranciers en het autonoom maken van de divisie moeten het makkelijker maken om het merk naar de beurs te brengen. Mocht Lamborghini naar de beurs worden gebracht, dan zal Volkswagen nog altijd een controlerende meerderheid behouden in het merk. Lamborghini is vandaag in handen van VW-onderdeel Audi.

Reuters rapporteerde vorige week nog dat Volkswagen de toekomst van zijn merken Lamborghini, Bugatti en Ducati opnieuw evalueert. Met als doel meer schaalvoordelen te genereren op een moment dat de focus op de verschuiving naar een massaproductie van elektrische wagens ligt. 

Lamborghini verkocht vorig jaar 4.552 wagens. Bij Bugatti was er sprake van 82 supercars. Ducati tenslotte verkocht 53.000 motorfietsen.

De kaderleden erkenden dat er voor de luxemerken van de groep verschillende mogelijkheden kunnen worden onderzocht. Daarbij wordt gekeken naar technologische partnerships, maar ook herstructureringen of een verkoop worden niet vooraf uitgesloten.

Een concrete strategie zal in november door de top van het Duitse concern worden bepaald. Het blijft volgens het management alvast de bedoeling om de waarde van het bedrijf tegen het midden van dit decennium meer dan te verdubbelen.

Beursgang Ferrari was fulgurant succes

De Duitsers hebben zonder twijfel gezien dat de waarde van de Italiaanse superautofabrikant Ferrari sinds zijn beursgang in 2016 meer dan verdrievoudigd is. Aandelen in de concurrerende Aston Martin zijn sinds de beursintroductie in 2018 dan weer ingezakt.

Lamborghini’s Chief Executive Stefano Domenicali kondigde deze week zijn vertrek aan bij de sportwagenbouwer. Hij wordt voorzitter van de Formule 1.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20