Volkswagen-CEO moet zich alweer verontschuldigen voor ‘ongepaste uitspraken’

Voor de derde keer in een jaar tijd ziet Volkswagen-CEO Herbert Diess zich gedwongen tot een publieke verontschuldiging. Deze keer had hij de leden van zijn raad van bestuur beledigd.

Diess zou donderdag op een vergadering met zijn raad van bestuur leden van diezelfde raad beschuldigd hebben van het lekken van bedrijfsinformatie naar de pers. Hij noemde die daden ‘crimineel’. De bestuurders voelden zich aangevallen en vroegen maandag op een noodvergadering zijn excuses. Dat schrijft het persbureau Reuters.

Die excuses gaf hij dinsdag intern. Het bedrijf stuurde alleen een mini-persbericht uit met de boodschap dat de raad van bestuur de excuses aanvaardt. ‘Herbert Diess heeft zich geëxcuseerd voor de uitspraken en gezegd dat ze ongepast en fout waren’, klinkt het. Er wordt niet meer in detail getreden.

Nazi-slogan

Of zijn uithaal er iets mee te maken heeft, is niet duidelijk, maar net maandag werd Diess opzijgeschoven als baas van het kernmerk Volkswagen. Hij blijft nog CEO van het volledige concern, maar moet de leiding over het VW-merk afgeven aan Ralf Brandstätter. Officieel klinkt het dat Diess zich zo beter zou kunnen concentreren op zijn rol als concern-CEO.

Het is overigens niet de eerste keer dat hij een communicatieve uitschuiver maakt. Op een managersbijeenkomst zie hij ooit het zinnetje ‘Ebit macht frei’, waarmee hij bedoelde dat winst (ebit) belangrijk is voor een bedrijf. Helaas klinkt dat wel heel hard als de nazi-leuze ‘Arbeit macht frei’. Volkswagen nam toen afstand van de uitspraak.

En drie weken geleden moest hij zich opnieuw verontschuldigen voor een racistisch reclamefilmpje waarin het woord ‘neger’ te zien was terwijl een zwarte man als een marionet bewogen wordt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20