Volkswagen-topman niet langer baas over VW-merk

De autobouwer Volkswagen heeft zijn topman Hertbert Diess opzijgeschoven aan het hoofd van het kernmerk Volkswagen. Is dit het einde van de in onmin geraakte CEO?

Diess wordt op 1 juli vervangen door Ralf Brandstätter, die nu operationeel directeur van het merk is. Dat kondigt het bedrijf aan in een mededeling.

Hoewel Diess in 2018 door een vakblad werd uitgeroepen tot een van de beste CEO’s ter wereld is hij niet onbesproken. Hij kwam enkele maanden voor Dieselgate losbarstte aan boord bij Volkswagen, dat ook onder meer Audi en Porsche onder zich heeft, maar zei lang dat hij geen enkele weet had van de vervalste uitstoottesten.

Later bleek hij er, als CEO van het VW-merk, toch iets meer van te weten dan hij in eerste instantie aangaf en werd hij aangeklaagd door het Duitse gerecht. Vorige maand vervielen de aanklachten in ruil voor een afkoopsom van 9 miljoen euro.

Communicatie

Ook communicatief heeft hij de voorbije twee jaar al wat uitschuivers gemaakt. Zo zei hij op een managersbijeenkomst het zinnetje ‘Ebit macht frei’, waarmee hij bedoelde dat winst (ebit) belangrijk is voor een bedrijf. Helaas klinkt dat wel heel hard als de nazi-leuze ‘Arbeit macht frei’. Volkswagen nam toen afstand van de uitspraak.

En drie weken geleden moest hij zich opnieuw verontschuldigen voor een racistisch reclamefilmpje waarin het woord ‘neger’ te zien was terwijl een zwarte man als een marionet bewogen wordt.

Omweg?

Diess, die zelf met een Ferrari rijdt, verving in volle Dieselgate-periode de toenmalige CEO Matthias Müller, die in 2018 naar de uitgang werd gestuurd nadat de fraude aan het licht was gekomen. Hij bleef ondertussen wel aan het hoofd staan van het merk Volkswagen.

Twee jaar later moet hij de controle over dat laatste afgeven ‘om zich meer toe te leggen op zijn rol als CEO van het concern’. Of dit een omweg naar de exit wordt, nu zijn reputatie wat besmeurd is, zal moeten blijken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20