Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 03 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Volkswagen bijt in het zand: Duitse dieselrijders moeten geld terugkrijgen

Logo Business AM
Auto

25/05/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Dieselrijder Herbert Gilbert zag zijn klacht tegen Volkswagen door het Duitse Bundesgericht ingewilligd. - Thorsten Gutschalk/Action Press

Autobestuurders die bij Volkswagen een dieselauto met ‘sjoemelsoftware’ hebben gekocht, moeten hun geld terugkrijgen, besliste een Duitse rechtbank. De uitspraak kan belangrijke gevolgen hebben. Over heel Duitsland lopen tegen Volkswagen immers klachten van ongeveer 60.000 eigenaars van een dieselwagen.

De autobouwer wil nu met elke van de getroffen chauffeurs een individuele compensatie afspreken. Dat is volgens Volkswagen de meest pragmatische en eenvoudigste oplossing.

Schade

De uitspraak van het Bundesgericht, de hoogste rechtbank van Duitsland, is het gevolg van een klacht van iemand die zes jaar geleden een Volkswagen Sharan had gekocht, maar zegt dat hij een andere keuze zou hebben gemaakt als hij wist hoeveel uitstoot de wagen in realiteit veroorzaakte.

Volkswagen bleek echter niet tot een schadevergoeding bereid. De autobouwer benadrukte dat de wagen technisch perfect functioneerde. Volkswagen voerde verder aan dat de chauffeur ook geen enkele financiële schade had geleden.

Een rechtbank in Koblenz had de man echter een schadevergoeding van 25.600 euro toegewezen. Volkswagen tekende beroep aan tegen de uitspraak, maar het vonnis is nu door het Bundesgericht bevestigd.

Het is de eerste keer dat een individuele autobestuurder een schadevergoeding krijgt toegewezen. Volkswagen mag bij de afrekening echter wel de kilometers in rekening brengen die de klager met het voertuig inmiddels heeft afgelegd.

Miljarden

Het schandaal met de misleidende software brak zes jaar geleden uit. Hierdoor kon de autobouwer voor zijn modellen betere emissiewaarden presenteren dan in werkelijkheid het geval was. Het schandaal heeft Volkswagen tot nu toe al miljarden euro kosten opgeleverd.

Door de uitspraak hebben tienduizenden autobestuurders het recht om hun wagen weer in te leveren. De autobouwer wil met de getroffen chauffeurs individuele schikkingen met een compensatie treffen.

Volkswagen heeft in Duitsland al met ongeveer 240.000 chauffeurs een regeling getroffen. Op hen heeft de uitspraak van het Bundesgericht geen enkel gevolg meer.

Source: Handelsblatt


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks