Volgens McKinsey blijft Europa achter in AI-groei ondanks voorspellingen


Key takeaways

  • De wereldwijde markt voor generatieve AI zal naar verwachting met 30-40 procent per jaar groeien.
  • Europa loopt achter op de Verenigde Staten, Singapore en Zweden wat betreft particuliere investeringen en omzetgroei.
  • Europa moet de hiaten in de toepassing van AI-technologie in verschillende sectoren aanpakken om zijn concurrentiepositie te versterken.

De wereldwijde markt voor generatieve AI groeit explosief en zal naar verwachting jaarlijks met 30-40 procent groeien. Deze bloeiende sector, met een geschatte waarde van meer dan 130 miljard euro in 2023, zorgt voor een intense concurrentie om nieuwe bedrijven aan te trekken. Hoewel de Verenigde Staten momenteel dit landschap domineren met 62,5 miljard euro aan private investeringen in 2023, zijn verschillende Europese landen in opkomst als aantrekkelijke hubs voor AI-startups.

Een recent rapport van AIPRM, waarin factoren zoals nieuw gefinancierde bedrijven, privé-investeringen, onderzoek en ontwikkeling, startupfinanciering en omzetgroei worden geanalyseerd, geeft een ranglijst van de veertien beste landen voor het lanceren van een AI-bedrijf. De Verenigde Staten staan bovenaan de lijst, gevolgd door Singapore en Zweden, dat een opmerkelijke omzetgroei van 1.127 procent laat zien. Zwitserland bezet de vierde plaats dankzij het gunstige bedrijfsklimaat, terwijl Duitsland op de zesde plaats belandt ondanks een sterke economie, mogelijk gehinderd door minder gunstige opstartvoorwaarden in vergelijking met Zwitserland. De ranglijst telt slechts zes Europese landen, maar België is er helaas niet bij.

Europese landen komen op als AI-hubs

Spanje presteert beter dan Duitsland en Frankrijk op het gebied van ondernemingsklimaat en startupfinanciering en behaalt daarmee een hogere positie. Frankrijk, de EU leider in nieuw gefinancierde AI-bedrijven met 9,42 miljard euro aan particuliere investeringen, staat wereldwijd op de negende plaats. Het aantal AI-aanwervingen in Frankrijk is echter licht gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het economisch potentieel van AI in Europa is aanzienlijk. McKinsey & Company schat dat generatieve AI in 2030 521 miljard euro kan bijdragen aan de Europese economie, ongeveer een tiende van het BBP van Duitsland. Om zijn concurrentievermogen in deze ontluikende markt te versterken, moet Europa de toepassing van AI-technologie in verschillende sectoren uitbreiden.

Kloven dichten en investeren in AI

Op dit moment blinkt Europa slechts uit in één van de acht segmenten binnen de AI-markt: AI-halfgeleiderapparatuur. Het continent heeft een grote achterstand op andere gebieden zoals grondstoffen, AI-halfgeleiderontwerp en -productie, cloudinfrastructuur en supercomputers. Om deze lacunes aan te pakken heeft de Europese Commissie in januari 2024 een AI-innovatiepakket gelanceerd om startups en KMO’s te ondersteunen.

Verdere investeringen zijn cruciaal, met name in de gezondheidszorg en defensietoepassingen, samen met omscholingsprogramma’s om talent te behouden en een concurrerend personeelsbestand te garanderen. Concurrerende energieprijzen zijn ook essentieel, aangezien AI naar verwachting zal leiden tot een aanzienlijke toename van de vraag naar stroom in datacenters, mogelijk tot 5 procent van het totale elektriciteitsverbruik tegen het einde van het decennium. Uit het onderzoek blijkt dat generatieve AI de jaarlijkse productiviteitsgroei in Europa tot 2030 met maximaal 3 procent zou kunnen verhogen, waarmee de huidige uitdagingen op het gebied van arbeidsproductiviteit worden aangepakt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.