Volgens Bill Gates zijn 5 zaken nodig vooraleer de economie opnieuw open kan

Microsoftstichter en filantroop Bill Gates heeft in een lange blogpost geschetst welke 5 stappen nodig zijn om de Covid-19 pandemie te stoppen en de economie te heropenen.

Hier is wat Gates deelde op elk gebied dat hij als essentieel beschouwt om de coronaviruspandemie te overwinnen:

1. Geneesmiddel dat 95% effectief is

Gates zei dat we een coronavirusbehandeling nodig hebben die ongeveer 95% effectief is voor aleer mensen zich weer op hun gemak gaan voelen om grote publieke evenementen bij te wonen. Als we geen behandeling vinden die zulke cijfers kan waarmaken, wordt het wachten op een vaccin om de zaken opnieuw naar normaal te doen evolueren.

2. Hoe lang voor een vaccin?

Gates erkent dat snel een vaccin ontwikkelen een helse opgave is. Hij denkt dat het vijf jaar kan duren om een vaccin op de markt te brengen. Het 18 maanden durende tijdsbestek dat steeds opnieuw wordt vermeld is haalbaar, al kan het ook langer duren of zelf iets sneller gaan. 

Maar… Ter vergelijking: de medische wereld kreeg HIV/Aids onder controle mits geneesmiddelen, maar heeft 40 jaar na het eerste bekende geval van de ziekte nog steeds geen vaccin gevonden. Een groot probleem waar de wetenschappers tegenaan lopen is dat het HIV virus zich zo snel kan aanpassen aan vaccins. Er wordt een vaccin ontwikkeld wat lijkt te werken tegen HIV, en binnen de kortste keren verandert het virus zichzelf waardoor het vaccin er geen grip meer op krijgt.

Een ander voorbeeld is het vaccin tegen de bof, ook wel dikoor genoemd en een meestal onschuldige virale kinderziekte. Dat vaccin is het snelste is dat ooit werd ontwikkeld. Duurtijd? 4 jaar.

3. Breed beschikbare tests

Testen speelt een cruciale rol als landen de economie willen heropenen. Zulke testen moeten dan breed beschikbaar zijn voor iedereen met symptomen van Covid-19. Evenals voor mensen die met hen in contact zijn gekomen. Dat zulke tests gewoon thuis zouden kunnen worden uitgevoerd, is volgens Gates ideaal.

4. Contact tracing

Het opsporen van mensen die in contact zijn geweest met mensen die besmet zijn met het coronavirus, bekend als ‘contact tracing’, kan helpen uitbraken te voorkomen, aldus Gates. Hij voegt eraan toe dat het belangrijk is om meer mensen in te huren om dit werk uit te voeren. Gates verwacht dat veel landen de aanpak van Duitsland zullen volgen. Maar die aanpak is zeer arbeidsintensief.

5. Lokale beslissingsneming

Wanneer en hoe de verschillende delen van de economie kunnen worden heropend zal afhangen van lokale omstandigheden en van de afwegingen die politici en andere verantwoordelijken maken.  Volgens Gates moeten scholen snel opnieuw open omdat ze een groot voordeel opleveren voor de maatschappij. Grote evenementen zoals sportwedstrijden zullen langer moeten wachten. Ook zullen andere vraagstukken zich opdringen, zoals hoeveel mensen in een restaurant kunnen worden toegelaten en hoe fabrieken zich herorganiseren om arbeiders veilig aan het werk te laten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20