Voka: “Vakbondsacties zijn buiten proportie”

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, heeft “geen begrip” voor de vakbondsacties die vrijdag tegen de loonnormwet gevoerd worden. “In juni gaven de vakbonden hun goedkeuring aan het loonakkoord dat de regering dit voorjaar bereikte. Nu opnieuw actievoeren is dan ook buiten proportie en ondermijnt elke vorm van sociaal overleg”, meldt de werkgeversorganisatie in een reactie.

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, noemt de acties “niet ernstig”. “De loonstijging voor de komende periode zal zo goed als zeker meer bedragen dan de afgesproken 3,2 procent. We moeten net opletten dat de lonen niet verder dreigen te ontsporen. De energie- en grondstoffenprijzen stijgen verder door en kunnen onze lonen in een te vermijden opwaartse spiraal brengen. Het herstel na corona is nog broos.”

Voka benadrukt dat de vakbonden “wijzen naar de te beperkte 0,4 procent reële loonstijging voor de periode 2021-2022, maar daarbij steevast de 2,8 procent verwachte indexering voor die periode vergeten”. Bovendien zal de werkelijke indexering zeker hoger uitkomen dan die verwachting, klinkt het.

De werkgeversorganisatie dringt er daarom weer op aan om de automatische koppeling van de lonen aan de index ter discussie te stellen. “We zijn het enige land in Europa met dergelijk mechanisme en dit hangt bij hogere inflatie steeds als een zwaard van Damocles boven ons hoofd”, aldus Maertens.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20