Voka stelt relanceplan voor: tijdelijk werklozen activeren en meer flexibiliteit op arbeidsmarkt

In afwachting van een Vlaams of nationaal relanceplan schuift Voka, het Vlaams Netwerk van Ondernemingen, dan maar zelf een relanceplan voor de arbeidsmarkt naar voren.

Wat is er aan de hand? Als gevolg van de coronacrisis doen er ruim 1 miljoen mensen een beroep op het systeem van tijdelijke werkloosheid. De Nationale Bank van België schat dat 180.000 medewerkers hun job kunnen verliezen. Uit rondvragen van Voka blijkt dat één op de vijf ondernemingen vreest voor een faillissement en nog eens 25 procent denkt mensen te moeten ontslaan. ‘Onze arbeidsmarkt staat in brand’, vat gedelegeerd bestuurder Hans Maertens het samen.

Dus? Voka vindt dat overheden nu moeten ingrijpen om een sociaal bloedbad te vermijden. Met uitstel van betalingen en de tijdelijke werkloosheid is de eerste hulp toegediend, klinkt het. ‘Maar onze economie en arbeidsmarkt liggen nog op intensieve zorgen. Zonder bijkomende steun kunnen alsnog veel bedrijven en jobs verdwijnen’, zegt Maertens, die een relanceplan klaar heeft om ‘dit worstcasescenario af te wenden’.

Een greep uit de voorstellen:

  • Het systeem van tijdelijke werkloosheid verlengen tot minstens 31 augustus. Momenteel is de voorziene einddatum 30 juni, maar bevoegd minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) gaf al verschillende keren te kennen dat een verlenging mogelijk is.
  • Een verder uitstel en eventueel ook een kwijtschelding van RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing. Nu krijgen bedrijven die gesloten zijn of een omzetverlies van 65 procent lijden een uitstel tot 15 december. Ook voor de bedrijfsvoorheffing is er een uitstel van twee maanden. Maar dat moet langer, vindt Voka.
  • Meer vrijwillige overuren toelaten in alle sectoren en werknemers meer vrijheid geven met glijdende werkuren. ‘Zo kunnen we overschakelen naar een flexibele arbeidsorganisatie, zodat bedrijven die nu veel vraag hebben volle bak kunnen werken’, zegt Maertens.
  • De regels rond nachtwerk aanpassen. In België start nachtarbeid al om 20 uur, terwijl dat in Nederland pas om middernacht is. ‘We stellen voor om nachtarbeid te laten ingaan vanaf middernacht, zodat medewerkers meer gespreid over dag aan het werk kunnen gaan.’
  • Vakantiedagen laten overdragen naar volgend jaar. Veel werkgevers vrezen dat alle personeelsleden tegelijk vakantie zullen opnemen na de coronastorm. Voka wil daarom toelaten dat werknemers een deel van hun jaarlijkse vakantiedagen kunnen overdragen naar 2021.
  • Tijdelijk werklozen sneller activeren, naar vorming of een tijdelijke job elders. ‘Op die manier doen ze skills op die ze meer dan ooit kunnen benutten in hun job zodra ze die weer kunnen opnemen. Voor bedrijven betekent beter gevormde medewerkers dan weer een extra voorsprong’, stelt Maertens.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.