Voetballer AA Gent wordt investeerder in eigen regio

Vadis Odjidja, aanvoerder van eersteklasseploeg AA Gent, heeft besloten te investeren in bedrijven in de eigen regio. De middenvelder heeft namelijk besloten geld te steken in de start-up SCARAB Sports, waar hij tevens ook medebestuurder wordt. Eerste investeerde Odjidja ook al in een padelclub in Evergem.

SCARAB Sports is een bedrijf dat voetballers monitort op basis van objectieve data, PL8 genaamd. Die technologie kan door voetbalclubs gebruikt worden als aanvulling op de gewone voetbalscouting. Al verschillende Belgische eersteklasseploegen maken gebruik van de technologie van SCARAB Sports, onder meer AA Gent, Royal Antwerp FC en OH Leuven.

Concreet dan: hoe wordt de PL8 gebruikt?

Verschillende borden, voorzien van LEDs, worden rondom een voetballer in een cirkel geplaatst. De voetballer moet een bal trappen/passen naar het bord waarvan de LEDs oplichten. Hiermee worden de technisch-cognitieve vaardigheden van een speler getest. Op die manier kan een club de informatiesnelheid van een speler, zijn denkproces en technische vaardigheden meten, om te bepalen of een jeugdspeler bijvoorbeeld goed genoeg is, of een speler die hersteld van een blessure al op niveau is.

Die techniek en vista is net waar Vadis Odjidja zelf voor bekend staat op het voetbalveld. Van elke speler die de PL8 al testte, haalt hij dan ook de hoogste score. De investering van Odjidja in het project is dan ook bijzonder goed nieuws, aangezien de speler een bekend figuur is in de wereld, en zo niet enkel naamsbekendheid, maar ook een uitgebreid contactenboekje meebrengt. Zelf gaf de voetballer aan ook al na te denken aan zijn carrière na het voetbal, en lijkt te denken in de richting van de zakenwereld.

Eerder investeerde Odjidja namelijk al in een padelclub in Evergem, net zoals vele andere profvoetballers in de sportwereld en sporttechnologie investeren. Zo is Rode Duivel Thibaut Courtois betrokken bij het Kortrijkse Letsreact, waar zijn zus Valérie werkzaam is. Ook internationaal investeren topvoetballers, onder meer spitsen Erling Haaland en Harry Kane en Duits verdediger Mats Hummels, in technologische innovaties in de sportwereld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20