VN-topman reikt Musk de hand na provocerende tweet

David Beasley, de uitvoerend directeur van het Wereldvoedselprogramma van de VN, heeft geantwoord op Elon Musks provocerende Tweet. Musk tweette dat hij bereid was 6 miljard dollar te doneren aan het voedselprogramma als de VN hem precies kon uitleggen hoe ze er wereldhonger mee zouden oplossen. Beasley gaat hier verder op in en nodigt Musk uit om met hem rond de tafel te gaan.

6 miljard voor wereldhonger

Afgelopen weekend reageerde Elon Musk via Twitter op een artikel uit CNN. Op de kop stond te lezen dat de volgens directeur van het VN wereldvoedselprogramma Patrick Beasley slechts 2 procent van Musks fortuin wereldhonger kon stoppen. De miljardair reageerde dat hij bereid was 6 miljard dollar te doneren (ruwweg 2 procent van Musks vermogen) aan het wereldvoedselprogramma als de VN hem precies kon uitleggen hoe ze daarmee wereldhonger zouden oplossen.

De reactie van Musk was een duidelijke sneer naar het soort uitspraken die een verband leggen tussen zijn vermogen en de omvang van diverse wereldproblemen. De miljardair wilde ermee duidelijk maken dat zulke uitspraken vaak hol zijn en op geen enkele inhoud gebaseerd zijn.

Antwoord van Beasley

Maar dat was buiten Beasley zelf gerekend. De tweet van Musk is niet aan hem voorbijgegaan, de directeur probeert Musk in een reeks tweets van een antwoord te voorzien en reikt hem de hand: “6 miljard dollar zal wereldhonger niet stoppen, maar het ZAL geopolitieke instabiliteit en massamigratie stoppen en 42 miljoen mensen op de rand van verhongering redden”, reageerde Beasley.

Musk reageerde nog steeds achterdochtig, vragend naar een gedetailleerd plan hoe de VN nu en in de toekomst het geld zou uitgeven zodat iedereen exact kan zien waar het geld naartoe stroomt. “Sunlight is a wonderfull thing”, zei Musk. Waarop Beasley hem vroeg om alles face-to-face gedetailleerd te bespreken: “In plaats van tweets, laat me toe het je te tonen. We kunnen overal ontmoeten -op de aarde of in de ruimte- maar ik suggereer in het werkveld waar je de mensen van het WFP ziet werken. Ik breng het plan en doe de boeken voor je open.”

Daarna was Beasley iets scherper tegen Musk: “Jullie weten hoe je auto’s moet maken, wij weten hoe we mensen moeten voeden. Decennia van bewezen ervaring (…) WFP’s financiële statements en operationele documenten zijn allemaal openbaar. Net zoals onze onafhankelijke evaluatierapporten, audits en jaarlijkse globale prestatierapport. De laatste tien jaar staan allemaal op wfp.org. Voel je vrij om alles op te zoeken, wij zijn een open boek.”

Het valt te zien of Musk ingaat op de reactie van Beasley, voorlopig blijft het stil langs zijn kant.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20