Nobelprijs voor de Vrede naar Wereldvoedselprogramma: ‘Voedsel is het beste vaccin tegen chaos’

De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties.

‘De nood voor internationale solidariteit en multilaterale samenwerking is zelden groter geweest.’ Zo stak Berit Reiss-Andersen, de voorzitster van het Nobelcomité van wal toen ze de prijs uitreikte aan de hulporganisatie van de VN.

Erkenning voor corona-inspanningen

De humanitaire instelling krijgt de erkenning omdat het ‘van voedselzekerheid een vredesinstrument maakt, en voor haar cruciale bijdrage aan het mobiliseren van VN-lidstaten om het gebruik van honger als oorlogswapen, te bestrijden.

Reiss-Andersen wees op de impact van de pandemie op de globale voedselonzekerheid: ‘De coronapandemie heeft bijgedragen aan een sterke stijging van het aantal hongerslachtoffers in de wereld’, zei ze.

‘Het Wereldvoedselprogramma heeft in dat opzicht een indrukwekkend vermogen getoond om zijn inspanningen te intensiveren.’

Het WFP is ’s werelds grootse humanitaire organisatie, die zich inzet tegen honger wereldwijd. In normale omstandigheden geeft het WFP voedselhulp aan ongeveer 80 miljoen mensen in 80 landen.

De organisatie waarschuwt al maanden dat de pandemie ook een nooit geziene voedselcrisis heeft veroorzaakt, met 270 miljoen mensen wereldwijd die op een hongersnood afstevenen. De organisatie heeft alles op alles gezet om dit jaar minstens 138 miljoen mensen te bereiken. Dat is de grootse opschaling die ze ooit doorvoerde, en bijna een verdubbeling van hun normale actieradius.

Achtergrond bij de selectie

De Nobelprijs voor de Vrede werd opgericht door wetenschapper Alfred Nobel in 1895. Het is een van zes prestigieuze onderscheidingen, de andere vijf zijn wetenschapsprijzen op de respectieve gebieden van literatuur, natuurkunde, scheikunde, geneeskunde of psychologie en economische wetenschappen.

Het is de 101ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. Het is de 27ste keer dat niet een mens maar een organisatie de laureaat is.
Andere favorieten waren dit jaar de WHO, klimaatactiviste Greta Thunberg, Russisch oppositieleider Alexei Navalny, Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern en de leiders van de revolutie in Soedan.

Maar zeker de eerste drie op bovenstaande lijst kenden naast veel supporters ook fervente tegenstanders. Het WFP is alvast een zeer veilige keuze.

Vorig jaar werd de vredesprijs toegekend aan de Ethiopische president Abiy Ahmed, die het einde van een twintig jaar durend conflict met het naburige Eritrea bewerkstelligde.

Kandidaten worden geselecteerd door een groep academici uit sectoren die relevant zijn voor de Nobelprijs voor de Vrede: voormalige laureaten, leden van het Nobelcomité, maar ook wereldleiders en andere politici.

Het Nobelcomité besloot de uitreiking met de strijdleuze van het WFP tijdens de pandemie: ‘Tot de dag dat we een vaccin hebben, is voedsel de beste remedie tegen chaos.’

Meer