Belofte maakt schuld: VN onthult een plan tegen wereldhonger, doneert Elon Musk nu zijn beloofde 6 miljard dollar?

De uitvoerend directeur van het Wereldvoedselprogramma van de VN, David Beasley, heeft een rapport gepubliceerd waarin hij uitlegt hoe een fractie van Musks fortuin miljoenen mensen van honger kan redden. Daarmee reageert hij op een uitdaging die de Tesla-CEO begin november plaatste op Twitter. 

De excentrieke Elon Musk had vast en zeker niet verwacht dat zijn uitdaging zo serieus genomen zou worden. Musk daagde de VN uit om een concreet plan voor te leggen hoe ze met zijn 6 miljard dollar wereldhonger willen oplossen. Als ze dat konden, zou Musk het bedrag doneren.

De VN schotelt Musk nu een antwoord voor. De uitvoerend directeur van het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft een programma uitgewerkt waarin hij gedetailleerd uitlegt hoe hij met een investering van 6,6 miljard dollar ervoor kan zorgen dat 42 miljoen mensen geen honger meer moeten lijden. 

“Deze hongersnood is urgent, kent geen precedent én is te vermijden. Elon Musk, u heeft ons gevraagd naar een duidelijk en transparant plan. Hier is het!”, tweette David Beasley in een antwoord aan de miljardair. “We staan klaar om met u – en iedereen die werkelijk levens wil redden – te overleggen.”

Zal Musk antwoorden?

De discussie tussen de twee begon een kleine maand geleden, toen zei David Beasley in een interview met CNN dat 6 miljard dollar volstaat om een einde te brengen aan wereldhonger, en daarmee meer dan 42 miljoen mensenlevens kan redden. Dat is slechts een peulschil van het vermogen van Elon Musk en Jeff Bezos, de twee rijkste mensen ter wereld.

De Amazonoprichter reageerde niet op het bericht, maar Elon Musk liet op zijn Twitterpagina weten dat hij bereid was om 6 miljard aan Tesla-aandelen te verkopen om het Wereldvoedselprogramma te steunen. De enige voorwaarde was dat de VN hem een gedetailleerd plan voorschotelt waarin duidelijk staat hoe dat geld de honger zal oplossen.

Die oproep is niet in dovemansoren gevallen. Beasley was er snel bij om de tweet van Musk van een antwoord te voorzien. Daarin reikte hij de hand naar Musk om samen te bespreken wat Musk kan doen om de wereldwijde hongersnood aan te pakken. Musk is niet ingegaan op dat voorstel. Dat weerhield de VN-directeur er niet van om een gedetailleerd plan op te stellen waarin hij uitlegt hoe 6,6 miljard dollar volstaat om miljoenen mensen uit de honger te sleuren.

Volgens het plan met de titel A one-time appeal to billionaires‘, laat een donatie van 6,6 miljard dollar het toe:

  • Voldoende voedsel te voorzien, inclusief de levering, lokale transportkosten en stockage ervan (3,5 miljard dollar).
  • Cash- en voedselbonnen te voorzien zodat mensen in armoede eten naar keuze kunnen aankopen en tegelijk de lokale economie kunnen steunen (2 miljard dollar).
  • Specifieke kosten op te vangen van elk deelnemend land voor het opschalen en efficiënt beheren van de voedselverdelingsprogramma’s (700 miljoen dollar).
  • Het globale en regionale management, de administratie en verantwoordelijkheid waarborgen, waaronder ook de coördinatie van globale distributieketens en vliegtuigroutes. De logistieke coördinatie en monitoring van honger wereldwijd in de gaten houden en risicomanagement en onafhankelijke audits voorzien die toezicht houden op de situatie (400 miljoen dollar).

Het valt nog te zien of Elon Musk zijn belofte nakomt en de 6 miljard dollar voorziet die de VN voor het plan vraagt.

(lp, am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20