Alle Amerikaanse vluchten blijven voorlopig aan de grond door megapanne

De Federal Aviation Administration (FAA) staakt voorlopig alle Amerikaanse vluchten na een systeemfout over het hele land. Wanneer het vliegverkeer terug kan beginnen, is nog niet bekend.

In het nieuws: Het Air Traffic Control System Command Center meldt op haar website dat het Notice to Air Missions system (NOTAM) is uitgevallen.

  • NOTAM is het systeem dat piloten en ander luchtvaartpersoneel moet waarschuwen voor mogelijke gevaren, en hen op de hoogte moet brengen wanneer informatie geüpdatet wordt. Volgens CNBC is zo’n document bijzonder gedetailleerd, en kan het tot wel 200 pagina’s aan informatie bevatten, voor verre internationale vluchten.
  • Dat systeem is nu uitgevallen, een reden werd niet gegeven door de FAA. Ook kon niet worden gezegd wanneer het probleem wordt opgelost. “Techniekers zijn nu volop bezig met het herstellen van het systeem”, schrijft de FAA op zijn website.
  • Zolang dit niet werkt nemen luchtvaartmaatschappijen het zekere voor het onzekere, en laten ze geen vliegtuigen vertrekken. Ondertussen zijn er al meer dan 1.000 vluchten vertraagd. Er zijn er 389 geannuleerd. Dat meldt FlightAware.com, een website die dagelijks bijhoudt hoeveel vluchten wereldwijd worden vertraagd of geannuleerd.
  • In totaal zouden vandaag 21.464 vluchten vertrekken vanop Amerikaanse luchthavens, zo meldt Aviation24 op basis van informatie van Cirium. Op deze vluchten zijn in totaal bijna drie miljoen zitplaatsen voor passagiers.

(kg)

Meer