Luchtvaartmaatschappijen annuleren vluchten naar VS door 5G-probleem

Verschillende grote luchtvaartmaatschappijen hebben vluchtschema’s aangepast en vluchten geannuleerd naar de Verenigde Staten. De oorzaak ligt bij 5G-netwerken die interfereren met de verbindingen aan boord van de vliegtuigen. Vooral de Boeing 777 lijkt last te hebben met de stralingen.

Eerder al maakten de telecombedrijven AT&T en Verizon bekend dat ze de uitrol van 5G-diensten tijdelijk zouden uitstellen, nadat de Federal Aviation Administration (FAA) al waarschuwde voor mogelijke interferenties. Nu heeft de FAA een lijst gepubliceerd van vliegtuigen die niet meer op luchthavens in de VS mogen landen. De Boeing 777 ontbrak.

Nu maakte onder meer de luchtvaartmaatschappij Emirates bekend vluchten naar bestemmingen zoals Chicago, Miami, Houston of Seattle tijdelijk te schrappen. “We werken nauw samen met de vliegtuigfabrikanten en de betrokken autoriteiten om de bezorgdheden weg te werken, en hopen onze vluchten naar de VS snel te kunnen hervatten”, staat te lezen in de officiële verklaring van Emirates.

Frequenties

Opmerkelijk is wel dat in de Verenigde Arabische Emiraten, eigenaar van Emirates, wel 5G-netwerken werden uitgerold en dat deze geen problemen veroorzaken. Dat heeft alles te maken met de frequenties die worden gebruikt. In de VS doet het 5G-netwerk beroep op de frequenties van 3,7GHz tot 2,98GHz, het zogeheten C-band spectrum. Op hetzelfde spectrum, op de frequentieband van 4,2GHz tot 4,4GHz, bevinden zich de hoogtemeters van vliegtuigen. Dit zorgt voor de storing.

In de Verenigde Arabische Emiraten werd echter gekozen om gebruik te maken van de frequentieband 24,25GHz tot 27.5GHz; veel verder verwijderd van de frequenties die vliegtuigen hanteren, waardoor die niet met elkaar interfereren.

Boeing zelf riep de luchtvaartmaatschappijen die met het 777-model vliegen, op om de vluchten naar steden in de VS te annuleren. De Japanse maatschappij All Nippon Airways kon voor enkele vluchten een ander type vliegtuig inschakelen, maar moest toch 20 vluchten schrappen. Ook Japan Airlines overweegt om de Boeing 787 in te schakelen, aangezien dit toestel geen problemen geeft. De vluchten waarbij dit niet lukt, moeten ook geannuleerd worden.

(mah)

Meer