Amerikaanse telecomaanbieders stellen uitrol 5G uit vanwege vliegvelden

In de VS hebben de telecombedrijven AT&T en Verizon aangekondigd dat ze een geplande uitrol van 5G-diensten kort zullen uitstellen. Dat gebeurt nadat de  Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA (Federal Aviation Administration) waarschuwde voor potentiële interferentie van 5G-signalen met vliegtuigen. De FDA vreesde voor het annuleren van vluchten of vliegtuigen die van luchthavens worden omgeleid.

Het probleem draait om de 5G-frequenties van 3,7GHz tot 3,98GHz, schrijft de Federal Aviation Administration. Deze zijn te dicht bij de hoogtemeters van vliegtuigen, die de frequentieband van 4,2GHz tot 4,4GHz gebruiken. 

Beide bedrijven verwierpen aanvankelijk het verzoek van de Amerikaanse minister van Transport Pete Buttigieg. Nu stemmen ze toch in met een uitstel van twee weken. Verder bevestigen AT&T en Verizon dat ze gedurende zes maanden geen 5G-basisstations langs start- en landingsbanen zullen exploiteren. Ondertussen kan de FAA de kwestie verder bestuderen. 

De beperkingen lijken op de regels die in Frankrijk werden opgelegd. Maar omdat de Amerikaanse 5G-standaarden en omstandigheden enigszins van de Franse verschillen, zou de Franse manier niet toereikend zijn.

Meer