2.000 vluchten geschrapt: wat is er aan de hand in de VS?

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines schrapte dit weekend 1.800 vluchten in de VS. Maandag kwamen daar nog 350 annulaties bij. Slecht weer en problemen bij de luchtverkeersleiding worden gegeven als verklaring. Toch liggen de problemen dieper.

Afgelopen vrijdag werden de eerste vluchten van het weekend geannuleerd ten gevolge van de slechte weersomstandigheden boven de luchthavens in Florida. In dezelfde regio vonden ook problemen plaats met luchtverkeersleiding, waardoor nog meer vliegtuigen aan de grond bleven.

De problemen hielden aan tot maandag, waardoor meer dan 2.000 vluchten aan de grond bleven en duizenden passagiers strandden op luchthavens verspreid door de VS. Maandag werd maar liefst 10 procent van alle vluchten van Southwest Airlines geannuleerd, 40 procent liep verder vertraging op.

Personeelstekort

De problemen bij Southwest Airlines begonnen al afgelopen zomer, toen een personeelstekort leidde tot verschillende annulaties. Om dit de counteren zorgde het bedrijf voor een aangepast vluchtschema in de herfst. Ook voor november en december wordt het aantal vluchten drastisch teruggeschroefd. De problemen kenden afgelopen week mogelijk nog een andere oorzaak.

De eerste annulaties van vluchten vonden namelijk plaats kort nadat de Southwest Airlines Pilots Association (die 9.000 piloten vertegenwoordigt) naar de rechtbank stapte. De reden was dat Southwest al haar medewerkers verplichtte zich te vaccineren tegen het coronavirus. Toch was dit niet de oorzaak voor de problemen, volgens vakbondsleider Casey Murray: “De piloten hebben geen ziektes gefaket tegen de verplichte vaccinatie. We zijn zeker niet anti-vax, maar onze piloten zijn gewoon extreem bezorgd over mogelijke bijwerkingen.”

De Verenigde Staten riepen luchtvaartmaatschappijen op om alle werknemers te laten vaccineren. Ze worden tenslotte allemaal gefinancierd door de overheid. United Airlines was de eerste maatschappij die het bevel opvolgde, Southwest bleef lange tijd stil. Afgelopen week maakte het bedrijf bekend dat alle werknemers uiterlijk op 8 december gevaccineerd moeten zijn om hun job te behouden.

(jvdh)

Meer