Vliegschaamte? Dit is het en zo pak je het aan!

Geschreven met branded content van Diks

Steeds meer mensen beseffen hoe slecht vliegen is voor het milieu. In Zweden hebben ze er zelfs een woord voor: flygskam, oftewel vliegschaamte. Het is de schaamte die je voelt als je met het vliegtuig reist, terwijl je weet dat er alternatieven zijn die minder schadelijk zijn voor het milieu. Dit gevoel is helemaal zo gek nog niet als je je bedenkt dat een retourtje Australië ongeveer evenveel CO2-uitstoot veroorzaakt als een gemiddelde auto in Nederland op jaarbasis produceert. Wij snappen de pijn en geven bij deze een cursus; eerste hulp bij vliegschaamte.

Je schaamt je; wat nu?

Vergeet niet dat er ook heel veel redenen zijn waarom je wél in het vliegtuig zou willen stappen. Reizen brengt namelijk heel veel goeds. Je helpt mensen in arme landen door geld uit te geven als toerist; je draagt bij aan de bescherming van natuurgebieden en leert vaak met een brede blik naar de wereld te kijken. Maar wegen deze gevoelens zwaarder dan de schaamte? En kun je nog zonder schuldgevoel in het vliegtuig stappen? 

Reis minder vaak en langer

De stap van elke dag vlees eten naar vegetariër zijn is voor veel mensen te groot. Daarom is het fenomeen flexitarisme in het leven geroepen. Dit houdt in dat je zo min mogelijk vlees eet, maar er wel meer van geniet als je het eet. Ga precies hetzelfde te werk met vliegen. Reis dus minder vaak met het vliegtuig, maar als je gaat, blijf dan langer op bestemming. Zo zorg je ervoor dat je er het meeste uithaalt als je wél met het vliegtuig op vakantie gaat.

Cancel korte vluchten

Een simpele regel die je voor jezelf kunt aanhouden is het vliegtuig niet meer gebruiken voor afstanden onder de 500 kilometer. Waar je ook bent in de wereld, 500 kilometer of minder is altijd mogelijk met alternatief vervoer, vooral in Europa. Voor zulke korte afstanden is reizen met de trein vaak sneller en voordeliger. Daarnaast zijn deze tripjes vaak prachtig. Wat denk je bijvoorbeeld van het gebruiken van de boot naar Engeland? Een hele ervaring an sich. 

Maak de reis deel van je vakantie

Natuurlijk, met het vliegtuig ben je een stuk sneller op je bestemming dan met de trein of bus. Maar wat als je de treinreis deel laat uitmaken van je vakantie? Plan een paar dagen voor de treinreis naar Albanië en je kunt onderweg een paar leuke uitstapjes maken. Parijs, Milaan en Rome zijn een kleine greep uit de mogelijkheden. Met de Interrail pas liggen uw reisdata niet vast en bent u flexibel om te gaan en staan waar en wanneer u maar wilt.

Kies de alternatieven op je bestemming

Ook op je bestemming kun je ervoor kiezen om lange afstanden per bus of trein af te leggen. Dit duurt langer, maar is een veel authentiekere ervaring dan je verplaatsen in een vliegtuig vol toeristen. De lokale bevolking reist immers ook met het openbaar vervoer. Door binnenlandse vluchten te vermijden reis je veel bewuster en langzamer. Je neemt de tijd om de omgeving in je op te nemen en de lokale bevolking echt te leren kennen. Dat is wat we slow travel noemen. Zo kun je op plaats van bestemming ook elektrische vervoermiddelen huren. Kijk gewoon naar wat de meest duurzame optie is. Misschien kun je wel een elektrische bestelbus huren, of zelfs een elektrische verhuiswagen huren

Compenseer de CO2-uitstoot

Kies er altijd voor om je vlucht te compenseren. Het geld dat je betaalt voor de compensatie wordt namelijk geïnvesteerd in projecten die bijvoorbeeld bomen planten of zonnepanelen plaatsen. Op deze manier wordt de CO2 die jouw vlucht veroorzaakt ergens anders (en enigszins) gered of uit de lucht gehaald. Weet dat dit zeker niet genoeg is om jouw hele vlucht ‘groen’ te maken. Maar vergeet nooit dat alle beetjes helpen!

Meer