Vlamingen genieten in België van de beste internetverbinding

Niet alle Belgen genieten van een even vlotte verbinding met het internet. De prestaties van je vaste verbinding hangen namelijk sterk af van de regio waarin je woont. Ook je provider kan een groot verschil betekenen voor de snelheid van je internetverbinding. Dat blijkt uit een rapport van nPerf.

Het in Lyon gevestigde bedrijf nPerf, is gespecialiseerd in het meten van de kwaliteit van internetverbindingen. Het bedrijf heeft zojuist zijn nieuwe barometer voor de Belgische markt uitgebracht. Wat opvalt aan de Belgische resultaten, is dat de kwaliteit sterk afhankelijk is van de regio’s.

Eerste plaats voor Vlaanderen

In Vlaanderen genieten surfers van het beste internet. Met een gemiddelde downloadsnelheid van 143 megabyte per seconde en een uploadsnelheid van 25 Mb/s is het Vlaamse net de snelste van het land. De latency – of vertraging – in Vlaanderen bedraagt ongeveer 21 milliseconde. 

Volgens nPerf mag Orange zich als beste internetprovider kronen in Vlaanderen. Orange krijgt een score van 144,185 punten van nPerf. Dat heeft de provider te danken aan zijn hoge uploadsnelheid van 36 Mb/s en een latency van slechts 17,44 ms. Orange is namelijk de enige provider met een latency die sneller is dan 20 ms.

Op vlak van downloadsnelheid haalt Telenet de beste score met 173,5 Mb/s tegenover de 151,1 Mb/s van Orange.

Brussel haalt de tweede plaats

Onze hoofdstad neemt de tweede plaats in de ranglijst van internetsnelheid. De gemiddelde downloadsnelheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedraagt 130 Mb/s, de uploadsnelheid is er gemiddeld 22 Mb/s. De latency bedraagt er gemiddeld 20 ms, op dat vlak haalt Brussel de beste prestatie van het land. 

Wat de beste operator in de regio betreft, springt Telenet eruit met een score van 141,989 punten. Telenet biedt de beste downloadsnelheid: 200 Mb/s. Qua uploadsnelheid doet Proximus het met 27,1 Mb/s iets beter dan Telenet (24,09 Mb/s). Wat de latency betreft, staat VOO op de eerste plaats met 17,6 ms.

Wallonië, de slechtste leerling van de klas

Volgens de nPerf-tests haalt Wallonië de slechtste nationale resultaten voor alle indicatoren. De gemiddelde downloadsnelheid bedraagt er slechts 112 Mb/s en de gemiddelde uploadsnelheid slechts 15 Mb/s. De gemiddelde latency bedraagt 23 ms.

De Waalse abonnees van VOO konden in 2021 de beste prestaties noteren. De provider doet het beter dan zijn concurrenten op het gebied van downloadsnelheid (158 Mb/s) en latency (20,3 ms). Wat de uploadsnelheid betreft, heeft Proximus – net als in Brussel – de strijd gewonnen met een gemiddelde snelheid van 16,4 Mb/s.

(lp, lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20