Vlamingen bleven afgelopen week minder ‘in hun kot’

Tijdens de afgelopen week waren er opnieuw meer verplaatsingen buiten de eigen gemeente. Ook het autoverkeer op Vlaamse snelwegen nam vorige week lichtjes toe. Dat blijkt uit cijfers van de telecomoperatoren en het Vlaams Verkeerscentrum.

In vergelijking met drie weken geleden deden mensen afgelopen week 11 procent meer verplaatsingen buiten de eigen postcode. In het paasweekend steeg het aantal verplaatsingen, tegenover 29 maart, zelfs met 31 procent. Dat concludeert de ‘data against corona taskforce’ van minister De Backer, op basis van cijfers van de Belgische telecomoperatoren.

De bevoegde minister toont begrip, maar koppelt er toch nog een oproep aan. ‘Virologen zeiden al hoe ons gedrag de curve bepaalt, en niet omgekeerd. Ik begrijp dat het zwaar wordt voor mensen, maar we moeten echt nog even volhouden’, stelt Philippe De Backer (Open Vld). Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block is niet verbaasd en wijst er in Het Journaal op dat zo’n gedrag gevaarlijk is.

Het feit dat veel mensen eropuit trokken tijdens het paasweekend is echter niet zichtbaar in cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum. “Dat heeft zich niet op de snelwegen afgespeeld, want de weekendcijfers liggen erg laag. We hebben niets gezien dat afwijkt van vorige cijfers”, zegt woordvoerder Peter Bruyninckx. Hij benadrukt dat de maatregel om geen onnodige verplaatsingen te doen goed opgevolgd wordt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20