Het Kremlin zou een plan hebben klaarliggen om de Russische dictator Vladimir Poetin het land uit te loodsen, als Rusland de oorlog verliest in Oekraïne. De bestemming? Liever wat tropischer, zo blijkt.
Het plan: ‘Noah’s Ark’, zoals het binnen het Kremlin wordt genoemd, moet Poetin evacueren naar Zuid-Amerika.
- Het plan wordt naar buiten gebracht door Abbas Gallyamov, een politiek analist in Rusland en de voormalige speechwriter van Poetin. Hij vertelt een bron te hebben binnen het Kremlin, die het plan uit de doeken deed.
- Aangezien de lijst van Ruslands bondgenoten na de start van de oorlog serieus krimpt, lijken ook Poetins opties beperkt. China werd aan het begin van de besprekingen, ergens in de lente, op tafel geworpen, maar is ondertussen geen optie meer.
- Het Kremlin richt nu het vizier op Latijns-Amerika. Argentinië wordt genoemd, maar ook Venezuela. Dat land lijkt ideaal voor de dictator. Igor Sechin, het hoofd van de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft en een goede vriend van Poetin, bouwde de afgelopen jaren namelijk een sterke band op met Nicolas Maduro, de president van het land.
- Sechin, bijgenaamd ‘Darth Vader’, wordt gezien als de nummer twee in het Kremlin. Ook was het hij die de vroegere Venezolaanse president, Hugo Chavez, overtuigde om in kernenergie te stappen. Meteen hierna begon Rusland zelf wapens en kerntechnologie te leveren.
De tussenpersoon: Sechin zelf bevindt zich in Rusland, maar heeft een mannetje op de grond.
- Joeri Koerilin, de vicepresident en stafchef van Rosneft, zou de ‘man ter plaatse’ zijn in Venezuela.
- Gallyamov schrijft dat Koerilin in de zomer ontslag nam uit die functie, en nu volop zijn contacten in het Zuid-Amerikaanse land uitbouwt. “Hij bezit het Amerikaans staatsburgerschap en heeft goede connecties. Hij studeerde aan de Universiteit van California in Hayward en werkte bij oliebedrijf BP, onder meer als directeur van bedrijfszaken”, zo tekende Newsweek op.
Onderliggend: In Venezuela kan Poetin een goede beveiliging genieten, toch als hij Jevgeni Prigozjin te vriend houdt.
- Die is namelijk eigenaar van Wagner Group, een privémilitie die voornamelijk bestaat uit veteranen van het Russische leger en de GROe, de militaire inlichtingendienst.
- Wagner Group wordt ingezet als leger van het Kremlin, in conflicten waarmee Rusland niet rechtstreeks wil gelinkt worden. In Afrika worden ze ook ingezet om mijnen in handen van Russische bedrijven te beschermen.
- En toeval of niet; ook in Venezuela is Wagner Group actief. Zo schreef persagentschap Reuters in 2019 dat Wagner-huurlingen zouden instaan voor de beveiliging van Nicolas Maduro. In totaal zouden er tot wel 400 Russische huurlingen actief zijn in het land.
- Tussen Prigozjin en Poetin zijn de relaties de afgelopen maanden verzuurd. Die eerste is namelijk van mening dat Poetin de oorlog in Oekraïne volledig verkeerd aanpakt. Hij roept al langer op om kernwapens in te zetten, en zo de Oekraïners op de knieën te dwingen.