Vladimir Poetin: “Rusland verwelkomt Japanse investeringen op de Koerilen”

Rusland wil de economie van de Koerilen, een eilandengroep in de Stille Oceaan, stimuleren. Bedrijven die in de regio willen investeren, zullen dan ook op belangrijke fiscale voordelen kunnen rekenen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin op een economisch forum in Vladivostok, een stad in het Russische Verre Oosten, gezegd.

Poetin zegt daarbij ook buitenlandse investeringen te willen aantrekken, onder meer vanuit Japan. Dat is opmerkelijk, want de eilandengroep vormen een gebied waarop zowel Rusland als Japan territoriale rechten opeisen. De eilandengroep strekt zich van het noordoosten van Hokkaido in Japan tot Kamtsjatka in Rusland uit.

Tweede Wereldoorlog

Het geschil over de Koerilen, door Japan als de Noordelijke Territoria omschreven, gaan terug tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Toen veroverden troepen van de Sovjet-Unie de eilanden op Japan. Dat leidde tot wrijvingen die de twee landen tot nu toe hebben verhinderd een formeel vredesverdrag te ondertekenen.

Vorig jaar nog keurde de Russische regering nog een aantal wetshervormingen goed, waarbij het onder meer ongrondwettelijk werd om grondgebied aan een buitenlandse mogendheid af te staan.

Poetin zei dat het absurd was dat Rusland en Japan nog altijd geen vredesverdrag hebben ondertekend. Anderzijds merkte hij op dat zijn land rekening diende te houden met zijn eigen veiligheid en van Japan onder meer garanties wilde over een mogelijke inzet van Amerikaanse militaire infrastructuur in de regio.

Veiligheid

Rusland bestempelt Japan als een bondgenoot van de Verenigde Staten. Wanneer de Koerilen onder Japans beheer zouden komen, zou het gebied volgens Rusland mogelijk gebruikt kunnen worden om Amerikaanse militaire installaties te bouwen. Dat zou volgens Poetin de Russische veiligheid kunnen bedreigen.

De Russische president zegt deze bekommernissen aan de Japanse overheid te hebben overgemaakt. “Daarop is echter nog geen antwoord gekomen”, zegt de Poetin. “De bal ligt nu in het Japanse kamp.” Recent nog heeft Rusland zijn militaire aanwezigheid op de Koerilen opgevoerd.

De controle over de vier eilanden van de Koerilen – Iturup, Kunashir, Shikotan en Habomai – bieden Rusland immers de kans om de Zee van Okhotsk als territoriale wateren te claimen. Dat biedt Rusland meteen toegang tot een doorgangsroute voor grote schepen. Indien Japan de controle over het gebied zou overnemen, zou echter de bewegingsvrijheid van het Russische leger in de regio worden beperkt.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20