Vlaanderen breidt win-winlening uit: ‘Investeer meer in kleine onderneming in uw buurt’

De commissie Economie van het Vlaams Parlement stemde donderdagochtend in met een uitbreiding van de win-winlening, die mensen moet aanmoedigen om te investeren in de kleine onderneming om de hoek.

Waarover gaat het? Bij de win-winlening krijgt u een fiscaal voordeel in ruil voor een achtergestelde lening aan een onderneming. Wie de lening geeft, ‘wint’ daarbij jaarlijks een belastingvermindering van 2,5 procent op het geleende bedrag. Het systeem is ook voordelig voor de ontlenende onderneming, want die krijgt een goedkope lening met een vastgestelde maximumrente.

Interessant? De win-winlening bestaat al sinds 2006, maar kent een beperkt succes. Vorig jaar werden er 2.630 win-winleningen afgesloten. ‘Een peulschil in vergelijking met de totale financiering die lokale ondernemingen jaarlijks nodig hebben’, vindt Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld).

In het nieuws? Omdat ‘Vlamingen meer laten investering in de eigen economie’ centraal staat in het relanceplan van de Vlaamse regering, krijgt de win-winlening een uitbreiding. Dit verandert er concreet:

  • De maximumbedragen gaan omhoog. Het maximaal te ontlenen bedrag per onderneming wordt verhoogd van 200.000 euro naar 300.000 euro.
  • Zelf kunt u voortaan 75.000 euro uitlenen, waar dat vroeger 50.000 euro was. Op die manier genereert u een maximaal belastingvoordeel van 1.875 euro.
  • De vaste looptijd ruimt plaats voor een flexibel verloop van 5 tot 10 jaar.
  • Als het bedrijf failliet gaat, krijgt u in de toekomst 40 procent van het geleende bedrag terug van de Vlaamse overheid, in de vorm van een extra belastingvermindering. Voorheen was dat 30 procent.

In de marge? Vande Reyde laat nog weten dat er concrete plannen op tafel liggen om het kopen van Vlaamse bedrijfsaandelen aantrekkelijker te maken.’Met zo’n vriendenaandeel ga je binnenkort fiscaal beloond worden voor het aankopen van aandelen bij een lokale onderneming’, zegt Vande Reyde. Het is nog niet bekend wanneer dat systeem voorligt in het halfrond.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.