Kmo’s lenen recordbedrag van 63 miljoen euro bij familie en vrienden

Kleine en middelgrote ondernemingen in Vlaanderen hebben vorig jaar via zogenaamde win-winleningen een recordbedrag van bijna 63 miljoen euro geleend bij vrienden en familie. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).

Met de win-winlening moedigt de Vlaamse overheid particulieren aan om kleine en middelgrote ondernemingen een lening te verstrekken. Een particulier kan zo tot 50.000 euro lenen aan een Vlaamse kmo voor een maximale duurtijd van 8 jaar. Hij krijgt op dat bedrag een jaarlijks belastingvoordeel van 2,5 procent.

Een kmo kan tot 200.000 euro win-winleningen aangaan, met een maximum van 50.000 euro per kredietgever. Mocht het bedrijf failliet gaan voor de lening is afbetaald, is er een overheidswaarborg van 30 procent.

Starters

In 2019 werd een recordbedrag aan win-winleningen aangegaan. Vrienden en familie leenden aan kmo’s het afgelopen jaar 62,5 miljoen euro via 2.630 nieuwe projecten. In totaal zijn er vandaag 19.077 win-winleningen geregistreerd voor een totaalbedrag van bijna 479 miljoen euro.

Het gemiddelde bedrag per lening in 2019 ligt iets hoger dan de drie jaar voordien. Er werd gemiddeld 23.771 euro geleend. Iets meer dan de helft van de kmo’s die een win-winlening hebben, zijn starters.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20