Vlaanderen pompt 190 miljoen euro in jobs, jobs, jobs

De Vlaamse regering investeert in de heropleving van de arbeidsmarkt en heeft daar 190 miljoen euro voor over. De focus ligt op opleidingen om iedereen naar een geschikte job te begeleiden.

‘Tegen 2024 brengen we de werkzaamheidsgraad in Vlaanderen naar 80 procent en zetten we 120.000 extra mensen aan het werk’, klonk het in februari triomfantelijk uit de mond van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Een maand later barstte de coronacrisis los.

Die ambitie lijkt dus veel moeilijker te halen nu er 20.000 Vlamingen hun werk verloren hebben en de vacaturegraad 18,6 procent lager ligt dan vorig jaar. Maar de Vlaamse regering zet nu een eerste stap om daar toch te geraken. ‘Ondanks corona wil ik dat doel niet opgeven, wel integendeel’, zegt minister-president Jan Jambon (N-VA). ‘Het is nu belangrijker dan ooit dat we zoveel mogelijk mensen aan de slag krijgen. We investeren daarom met overtuiging 190 miljoen euro in dit plan.’ De regering bereikte daar samen met de werkgevers en werknemers een akkoord over.

Opleidingen

119 van die 190 miljoen euro gaat naar opleidingen. Het is de bedoeling dat de helft van de huidige tijdelijk werklozen een opleiding of stage volgt of instapt in vrijwilligerswerk of een tijdelijke job, bijvoorbeeld in de zorg. Bedrijven krijgen geld om opleidingen te organiseren en werknemers kunnen bij de VDAB terecht om hun digitale kwaliteiten op te waarderen.

Die ‘digitale omslag’ krijgt 50 miljoen euro. Er gaat extra aandacht naar mensen met weinig of geen digitale vaardigheden en de regering gaat experimenteren met virtuele jobbeurzen en digitale sollicitaties.

Sollicitatietrainingen

Daarnaast gaat er nog 21 miljoen euro naar sollicitatietrainingen voor mensen die na jaren aan het werk hun job verloren zijn en niet meer gewoon zijn om te solliciteren.

De Vlaamse regering komt met het plan tegemoet aan de oproep van onder andere Nationale Bank-gouverneur Pierre Wunsch en een aantal arbeidsmarkteconomen om de economie niet te lang te bevriezen en dus de begrotingskosten nog meer te laten oplopen.

Meer