Vlaanderen legt eigen voorraad maskers aan

De Vlaamse regering legt voortaan zelf een strategische stock beschermingsmateriaal aan voor mogelijke epidemieën. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws maandag.

Het federale debacle rond de strategische voorraad mondmaskers leidde er in de eerste maanden van de pandemie toe dat het dragen van een mondmasker lange tijd niet werd aanbevolen of verplicht. De Vlaamse regering heeft toen beslist om zelf mondmaskers en ander beschermingsmateriaal te kopen. Sinds het begin van de coronapandemie kocht Vlaanderen voor bijna 42 miljoen euro aan persoonlijk beschermingsmateriaal aan, waarvan 30,1 miljoen euro besteed werd aan mondmaskers.

De regering-Jambon betonneert nu dat Vlaanderen zelf in beschermingsmateriaal voorziet en legt voortaan een strategische voorraad aan. Het gaat om 16 miljoen chirurgische mondmaskers, 2,25 miljoen FFP2-maskers, 7,5 miljoen handschoenen en 750.000 schorten. Voor het bepalen van die aantallen is gekeken naar de piekmaand in de coronacrisis. Voor handgels bestaat er voldoende binnenlandse productie, onder meer dankzij de jeneverbrouwers, waardoor een noodvoorraad niet nodig is. Bovendien is dat een zeer brandbaar product, waardoor opslag moeilijker is. Dat kost de Vlaamse regering de komende tien jaar alvast 15 miljoen euro.

Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) maken zich sterk dat ze de vervaldatum van de stock in de gaten zullen houden en het beschermingsmateriaal op basis van die datum zullen vervangen. Daarbovenop worden de Vlaamse zorg- en welzijnsvoorzieningen verplicht een noodvoorraad aan te houden van drie maanden, waarvoor ze een extra vergoeding krijgen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20