België stuurt mondmaskers naar Namibië in de strijd tegen Covid-19

Ons land gaat via B-Fast noodhulp verlenen aan Namibië, dat de laatste weken geconfronteerd met een verslechtering van zijn gezondheidstoestand en een toename van het aantal ziekenhuisopnames. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Vandaag moeten 125.600 KN95-maskers, vergelijkbaar met FFP2-​maskers, in de hoofdstad Windhoek aankomen. Het materiaal, afkomstig uit de strategische voorraad van de FOD Volksgezondheid, werd verzonden nadat Namibië een verzoek had ingediend via het Europees mechanisme voor civiele bescherming.

“België wenst zijn solidariteit te betuigen met de autoriteiten en de bevolking van Namibië, die een moeilijke fase van de Covid-19-pandemie doormaken”, klinkt het in een mededeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Delta-variant

Het Afrikaanse land heeft de laatste weken af te rekenen met een derde coronagolf. Gemiddeld zijn er meer dan 1.400 nieuwe gevallen per dag en het aantal sterfgevallen neemt toe. De ziekenhuizen en mortuaria in Windhoek worden overspoeld. De afgelopen twee weken zijn bovendien minstens negen hoge ambtenaren gestorven aan de gevolgen van een coronabesmetting.

De hoge besmettingscijfers in het land worden aangewakkerd door de komst van de Delta-variant. De minister van Volksgezondheid, Kalumbi Shangula, zei een week eerder dat de besmettelijke variant was ontdekt in “17 van de 28 monsters”. Volgens het ministerie ging het toen om het “eerste rapport over de detectie van de Delta-variant in Namibië”. 

Trage vaccinatie

De Namibische president Hage Geingob, die in mei besmet was geraakt, heeft vorige maand een reeks strengere maatregelen ingevoerd om het virus in te dammen. Het ging onder meer om een twee weken durende lockdown, beperkte toegang tot de hoofdstad, de sluiting van scholen en universiteiten, en een beperking van het aantal bijeenkomsten tot tien personen.

Een van de grootste problemen in Namibië en in andere Afrikaanse landen is de trage vaccinatie. Tot nu toe heeft het land van 2,5 miljoen inwoners 159,585 doses toegediend. Iets meer dan 5 procent van de bevolking heeft zijn eerste prik gekregen. 

(am)

Meer