Namibiërs kanten zich tegen akkoord met Duitsland rond genocide : ‘Respectloos!’

Duitsland erkende vorige week na vijf jaar onderhandelen de genocide in Namibië, die plaatsvond aan het begin van de vorige eeuw. Maar de nakomelingen van de slachtoffers zijn niet opgezet met de overeenkomst tussen Duitsland en het Zuidwest-Afrikaanse land.

In een historische verklaring gaf de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas afgelopen vrijdag toe dat zijn land genocide heeft gepleegd in Namibië. Die vond plaats tijdens de koloniale periode van 1884 tot 1915, toen het Duitse keizerrijk de plak zwaaide in Zuidwest-Afrika. Hij vroeg de Namibiërs ook om vergiffenis. Duitsland steekt 1,1 miljard euro in ontwikkelingshulp, over een periode van 30 jaar.

‘Niet met ons besproken’

Maar de voorwaarden en bewoordingen van het voorgestelde akkoord, dat door het Namibische parlement moet worden goedgekeurd, schoten bij vertegenwoordigers van de getroffen Herero- en Nama-gemeenschappen in het verkeerde keelgat. Die beweren dat ze nooit waren uitgenodigd aan de onderhandelingstafel.

‘We vernamen de aankondiging via de radio en de kranten. Het is nooit met ons besproken’, zei Esther Muinjangue, voormalig hoofd van de Ovaherero Genocide Foundation, aan de nieuwsdienst AFP. Volgens Muinjangue, die ook onderminister van Volksgezondheid is, compenseert Duitsland daarmee niet rechtstreeks de getroffen gemeenschappen.

Historici schatten dat tot 65.000 van de ongeveer 80.000 Herero’s die op dat moment in de regio leefden, werden afgeslacht. De Duitsers doodden ook zo’n 10.000 van de 20.000 leden van de Nama-gemeenschap. Sommige experts spreken van de eerste genocide van de 20ste eeuw.

‘Duitsland steekt mes dieper’

Nama-activist Sima Goeieman noemde de Duitse verklaring van Maas ‘respectloos’ en zei dat Duitsland hiermee ‘het mes dieper steekt’ in de historische wonden. ‘Sociale projecten gaan niets veranderen aan het trauma’, voegde ze eraan toe. ‘Wil je me vertellen dat 1,1 miljard euro aan ontwikkelingshulp een manier is om berouw te tonen?’

Herero- en Nama-activisten trokken uit protest de straat op enkele uren na de bekendmaking van de overeenkomst met Duitsland – die door de Namibische regering werd bejubeld als een ‘stap in de goede richting’.

Ze hekelen volgens AFP het gebrek aan transparantie rond de onderhandelingen en beschuldigden Duitsland ervan hun regering, die in geldnood zit, onder druk te hebben gezet om na vijf jaar onderhandelen een magere regeling te accepteren.

(evb)

Meer