Vlaamse werkloosheidscijfers op laagste peil sinds begin coronacrisis

De werkloosheidsgraad in Vlaanderen is in maart onder de 6 procent gezakt, voor het eerst sinds maart vorig jaar. Dat zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) vrijdag.

Vlaanderen telde in maart 183.207 werkzoekenden, 1,6 procent minder dan een jaar eerder. Dat is het laagste aantal sinds de start van de coronacrisis, aldus Crevits. Alleen in Vlaams-Brabant steeg het aantal werkzoekenden op jaarbasis nog.

De Vlaamse werkloosheidsgraad daalde naar 5,9 procent. De coronapiek was er in augustus vorig jaar, met een werkloosheidsgraad van 6,85 procent. Toen waren er ruim 213.000 werkzoekenden.

Een punt van bezorgdheid is de toename van het aantal werkzoekenden dat al 1 tot 2 jaar op zoek is naar een job. Zij waren in maart met 37.486, of bijna 23 procent meer dan in maart vorig jaar. Ook het aantal werkzoekende 60-plussers – ruim 23.000 – ligt nog fors hoger (+7,8 procent) dan een jaar geleden.

Crevits noemt de dalingen in een persbericht goed nieuws, ‘maar we moeten heel alert blijven’. Want de reële impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt zal nog moeten blijken. Die impact wordt vertraagd door de overheidssteun aan bedrijven die door de crisis worden getroffen en door het systeem van tijdelijke werkloosheid. De tijdelijk werklozen worden niet meegeteld in de werkzoekendencijfers.

Lees ook: Crevits wil tijdelijk werklozen stimuleren om een opleiding te volgen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20