Crevits gaat coronabedrog te lijf met extra inspecteurs

Om het misbruik van de economische steunmaatregelen tegen te gaan, verdubbelt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) de capaciteit van het specifieke inspectieteam.

Vorig weekend bleek dat heel wat zelfstandigen en ondernemers op een oneerlijke manier gebruik maakten van de steunmaatregelen die de Vlaamse regering in het leven riep. Een rondvraag van De Tijd toonde aan dat inactieve of slapende vennootschappen tot leven gewekt worden om steun te krijgen. Ook stellen veel bedrijven facturen uit om zo aanspraak te maken op de compensatiepremie van 3.000 euro.

15 voltijdse inspecteurs

Terwijl het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekering der Zelfstandigen (RSVZ) aangeeft dat er de komende 5 jaar nog een terugvordering kan komen bij fraude, schakelt de Vlaamse regering nu al een tandje hoger. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) krijgt er 15 voltijdse inspecteurs bij, maakt minister Crevits bekend.

‘De controle gebeurt via datamining en antifraudesoftware. Op basis van administratieve gegevens en van de boekhouding kan VLAIO tot 5 jaar na uitbetaling van de subsidie controleren. De subsidie kan teruggevorderd worden binnen 6 jaar na indieningsdatum van de steunaanvraag als de voorwaarden niet nageleefd worden’, zegt de minister.

Celstraf tot 5 jaar

Crevits waarschuwt nog voor bijkomende gevolgen van eventueel misbruik. ‘Wie de premies onterecht aanvraagt, riskeert strenge straffen’, zegt ze. ‘VLAIO zal voor elke vorm van subsidiebedrog ook klacht indienen bij de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie.’ Op subsidiebedrog staan geldboetes tot 800.000 euro en gevangenisstraffen tot 5 jaar.

Momenteel hebben al ruim 125.000 ondernemers de Vlaamse hinderpremie aangevraagd. Nog eens 40.000 zelfstandigen dienden een aanvraag voor de compensatiepremie in.

Meer
Mijn Volglijst

Beursblik: Berenberg verhoogt koersdoel Greenyard

08/12/2021 06:36

(ABM FN) Berenberg heeft het koersdoel voor Greenyard verhoogd van 10,50 naar 11,00 euro met een ongewijzigde Houden advies. Dit bleek woensdag uit een rapport van analist Fraser Donlon. 

De groep uit Sint-Katelijne-Waver heeft de outlook naar boven bijgesteld en mikt inmiddels op een omzet van 5 miljard euro in het boekjaar 2024/2025 met een aangepaste EBITDA van 200 tot 210 miljoen euro. 

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20