Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) is vastberaden om de beloofde premie voor elektrische wagens door te voeren. De andere partijen stellen zich vragen bij de financiering ervan.
- “De kans dat die premie voor elektrische wagens er niet komt, is onbestaande. De overheid moet haar woord nakomen, aan de burgers die in volle vertrouwen zo’n wagen hebben besteld.” Open Vld-voorzitter Tom Ongena sprong vanmorgen in de bres voor zijn minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Op Radio 1 maakte hij zich sterk dat die haar premie van 5.000 euro voor de aankoop van een elektrische wagen onder de 40.000 euro aankoopprijs ook effectief erdoor krijgt, morgen op de Vlaamse ministerraad.
- De spanningen in dat dossier liepen gisteren zichtbaar hoog op in het Vlaams Parlement. “Eigenlijk is het al een groot succes. De autofabrikanten laten hun prijzen zakken. De drempel om een zero-emissievoertuig te kopen, wordt veel kleiner. Een succesverhaal dus. Maar we hebben beloofd om een premie te geven, wel, ik hou vast aan mijn belofte”, zo bezwoer Peeters.
- Ze kreeg de wind van voren, want de Raad van State was in een advies immers vernietigend geweest: als de maatregelen een te groot succes wordt, is er geen geld om de premie te betalen voorzien. Peeters pareerde door te stellen dat er tot nu toe slechts 250 mensen zo’n auto kochten, terwijl er ruimte is voor 4.000 premies voor nieuwe auto’s.
- “Als daar dan budget extra nodig is, dan rekenen wij erop dat er binnen het beleidsdomein wel middelen zijn om dat te vinden”, stelde Bert Maertens (N-VA) fijntjes. En van coalitiepartner cd&v dezelfde opmerking: “Ik hoop echt dat, zoals u zegt, u zult toekomen met die 20 miljoen euro. Heel veel mensen kunnen die wagen niet aankopen zonder die premie van 5000 euro, mensen rekenen daarop”, stelde Sofie Mertens (cd&v).
- De oppositie nam Peeters als schietschijf:
- “Een slecht uitgedraaide verkiezingsstunt”, stelde Stijn Bex (Groen).
- “Cadeautjes voor mensen die zich sowieso, ook zonder premie, zo’n dure elektrische wagen kunnen permitteren”, merkte Els Robeyns (Vooruit) op.
- Als deze regering evenveel aandacht zou hebben voor bussen als voor elektrische wagens en privéjets, dan zouden de bussen misschien wel op tijd rijden, stelde Jos D’Haese (PVDA).
- “Uw verkiezingsstunt is aan het uitmonden in een verkiezingsramp”, sneerde Bart Claes (Vlaams Belang).
En nu? Morgen meer dan waarschijnlijk wel een regeling. Maar Peeters moet even zweten, en Open Vld moet centen vinden.
- Maar wat zich achter de schermen afspeelde was belangrijker voor Peeters, die morgen haar dossier naar de regering moet brengen. Bij collega Zuhal Demir (N-VA) kwam stevige tegenkanting, tegen het Open Vld-verhaal.
- Die is immers niet vergeten hoe uitgerekend Open Vld haar plan kelderde om te gaan knippen in de subsidies voor zonnepanelen, de zogenaamde groenestroomcertificaten. Die zijn destijds erg royaal toegekend, en Demir wilde daarin het mes zetten.
- Toen had de Raad van State ook forse opmerkingen, over het ‘gelijkheidsbeginsel’ en over ‘de overheid als betrouwbare bestuurder’. “Toen hebben we wijselijk gezegd het niet te doen, en is die maatregel afgevoerd. Nu maakt de Raad van State dezelfde redenering, en zouden we het wel doen?”, is binnen de Vlaamse regering bij N-VA te horen. “Dit doet denken aan het verhaal van de terugdraaiende teller. Men liegt mensen iets voor, want men weet dat men het niet kan betalen.”
- Alleen, het feit dat er een “koppeling” zou gemaakt worden, en dat Demir alsnog haar dossier van de subsidies voor zonnepanelen er dan door wil krijgen, wordt stevig ontkend bij de minister. Dat was tussen de lijnen wel te lezen, in De Tijd. “Neen, die is er niet”, zo klinkt het vandaag.
- Op Radio 1 ging Open Vld-baas Ongena fors door op de Limburgse N-VA’er:
- “Heel vreemd dat minister Demir in de krant gaat zeggen dat ze dat wil koppelen aan die groenestroomcertificaten. Die mensen rekenden destijds op subsidie voor hun zonnepanelen, en nu wil mevrouw Demir in één pennentrek afstand nemen.“
- Meteen ook een sneer naar N-VA: “Ik kan me niet inbeelden dat Bart De Wever (N-VA), die toch ook begaan is met rechtszekerheid en het investeringsklimaat, dat nu door zijn minister Demir allemaal zou laten wegnemen?”
- En meteen zette hij ook Jan Jambon (N-VA), de leider van de Vlaamse regering, voor het blok. Die moest zijn partijgenote maar intomen: “De minister-president moet met zijn eigen minister gaan praten.”
- De soep zal morgen minder heet gegeten worden dan ze tot nu toe wordt opgediend: geen ‘koppeling’ vanuit N-VA, waar men in het Vlaams Parlement ook verzekerde “dat de premies er komen”, maar men eist wel “een sluitend voorstel” van Peeters.