Vlaamse regering wil gezinnen 50 euro energiekorting geven

De regering-Jambon wil 2,8 miljoen Vlaamse gezinnen volgend jaar 50 euro korting geven op hun energiefactuur, weet De Tijd. Dat terwijl ook de federale regering inzet op energiekortingen.

Waarom is dit belangrijk?

Energieprijzen rezen dit najaar de pan uit. Wie een variabel contract heeft bij zijn leverancier, zag het gemiddeld met ruim 700 euro toenemen. Regeringen proberen daar een antwoord op te bieden. Al blijft de vraag of dat veel zal veranderen aan de kosten voor gebruikers.

Vlaams minister van energie Zuhal Demir (N-VA) wil 170 tot 200 miljoen euro aan Vlaamse heffingen en bijdragen schrappen. Die heffingen en bijdragen maken ongeveer 40 procent uit van elektriciteitsfacturen. Dat zou neerkomen op een verlaging van 60 tot 70 euro op energiefacturen van alleenstaanden, gezinnen en handelszaken.

Nu lijkt het erop dat de energiekorting voor gezinnen rond 50 euro zal liggen. ”Uiteindelijk zal het ook afhangen van het verbruik en of dat gezin een warmtepomp heeft”, zegt een betrokkene aan De Tijd. Vrijdag hoopt de Vlaamse regering een beslissing te maken.

Sociaal tarief

De maatregel komt er nadat ook de federale regering de energieprijzen naar beneden probeert te halen. Zo’n een miljoen gezinnen krijgen drie maanden verlenging van het sociaal tarief dat in februari werd ingesteld en normaal in december zou eindigen.

De meest kwetsbaren krijgen een bijkomende korting van 80 euro op hun energiefactuur. En ook gezinnen zonder sociaal tarief zullen een korting van 30 euro krijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20