21 werkgeversorganisaties roepen Vlaamse regering op om werk te maken van stikstofdecreet: “We kunnen ons geen juridisch vacuüm permitteren”

Het stikstofdecreet blijft een probleem vormen. De Vlaamse regering slaagde er nog niet in om een ontwerp ter stemming voor te leggen. De werkgeverskoepels vrezen daardoor een juridische stilstand, en zien weinig vergunningsaanvragen. Volgens Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie Voka, moet de politiek nu handelen.


Beluister hier het volledige interview met Hans Maertens:


Wat voorafging: De Vlaamse regering kon nog altijd geen stikstofdecreet afkloppen. Coalitiepartner cd&v ziet vooral nadelen voor de landbouw, terwijl de Raad van State een veel scherper advies gaf dan verwacht.

  • Maertens: “Met 21 Vlaamse werkgeversorganisaties hebben we een oproep gelanceerd aan de Vlaamse regering en aan het Vlaams Parlement om zo snel mogelijk een stikstofdecreet goed te keuren. We zitten in een juridisch vacuüm. Er worden geen vergunningen meer toegekend omwille van een gebrek aan stikstofregeling. Heel wat bedrijven stellen hun investeringsplannen uit tot er rechtszekerheid is.”
  • “Het wetsontwerp over het stikstofdecreet dat in de zomer werd ingediend in het parlement moet aangepast worden aan het politieke akkoord dat er begin dit jaar al was en aan een aantal opmerkingen van de Raad van State. Het decreet moet veel robuuster, onderbouwd en gemotiveerd worden.”
  • “Met al die elementen moet het ontwerpdecreet klaar zijn om goedgekeurd te worden in het Vlaams Parlement. Zolang het niet is goedgekeurd in het Vlaams Parlement, worden er minder vergunningen uitgereikt en gepland. De facto zitten we in Vlaanderen op de rand van een vergunningenstop.”

“Elke dag verliezen we investeringen”

  • De Voka-topman illustreert het probleem: “Het stikstofdecreet blijft hangen op het al dan niet werken met drempelwaarden en hoe het juridisch onderbouwd moet worden. Die vragen moeten nu uitgeklaard worden. Maar voor ons als Vlaamse werkgevers is het duidelijk: er ligt een voorstel. Pas dat aan.”
  • “Elke dag die we verliezen, verliezen we investeringen die niet gebeuren of die zich verplaatsen naar het buitenland. Het zijn niet alleen investeringen vanuit de industrie en de bedrijven, maar ook heel wat grote werven en in het vervoer. Nieuwe duurzame energieprojecten, luchthavens, haveninfrastructuur… Iedereen lijdt onder die vergunningenstop.”

Nu handelen

  • Wachten tot na de verkiezingen is geen optie, oordeelt Maertens: “Er is volgens ons geen keuze. De politiek moet dit beslechten voor de verkiezingen, want anders zal het opnieuw voorwerp uitmaken van regeringsonderhandelingen. En het zal dan even moeilijk zijn als vandaag. Dan verliezen we maanden, zo niet jaren. We kunnen het ons niet permitteren om in een juridisch vacuüm te zitten met een vergunningenstop.”
  • “Ja, er zijn tegenstellingen en verschillende visies. Maar er moet nu gehandeld worden. Men moet het onmogelijke realiseren. Men moet komen tot een consensus, tot een gedragen project dat de Vlaamse regering indient bij het Vlaams Parlement. De problemen zullen niet veranderen in de tijd.”

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.