Vlaamse Milieumaatschappij gaat grondwater onderzoeken op PFAS

De Vlaamse Millieumaatschappij (VMM) start in het voorjaar met metingen van het grondwater over heel Vlaanderen. De aanwezigheid van PFAS zal onderzocht worden omdat er volgens de VMM onvoldoende kennis is rond de verspreiding ervan.

In het voorjaar zal de VMM starten met metingen van het Vlaamse grondwater. Er zullen stalen genomen worden in zo’n 250 peilputten.

Het zogenaamde PFAS-actieplan moet PFAS in Vlaanderen in kaart brengen, laat de woordvoerder van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weten aan De Standaard. “Daarin zijn talloze acties gepland om ook de normeringen en vergunningsvoorwaarden te wijzigen waar nodig en de vervuiling aan te pakken.”

Ook andere stoffen

“We willen verder onderzoeken hoe diffuus de verspreiding van PFAS in heel Vlaanderen is, dus niet alleen rond de hotspot”, klinkt het. “Eerder werd al gemeten bij ondiepe VMM-putten rond 3M en rond de papierfabriek De Naeyer in Willebroek.”

De VMM analyseerde dit jaar al 172 stalen uit beken, rivieren en kanalen, oppervlaktewater dus. “Overal waar we PFOS (behoort tot de familie van PFAS-chemicaliën, red.) meten, vinden we het”, klonk het toen. De PFOS-waarden overschreden bovendien de norm. Nu zal er ook gekeken worden naar het grondwater, en dat dus op 250 plaatsen.

Naast PFAS zal het grondwater ook nagekeken worden op andere stoffen die het immuunsysteem kunnen aantasten en mogelijk kankerverwekkend zijn. Het zou onder andere gaan om restanten van veel gebruikte antibiotica.

Productie stopgezet

Vorige week besliste de omgevingsinspectie van de Vlaamse overheid om bepaalde productieprocessen van de 3M-fabriek in Zwijndrecht stop te zetten. Het bedrijf was er niet in geslaagd om de omgevingsinspectie ervan te overtuigen dat de uitstoot van de fabriek de omgeving niet verder belast.

3M ging in beroep bij de Raad van State tegen de opgelegde maatregelen. (mah)

Meer